Φωτοκαρκινογένεση: Οι κίνδυνοι από τον ήλιο

Φωτοκαρκινογένεση: Οι κίνδυνοι από τον ήλιο
Παρασκευή 02 Αυγούστου 2024 Ρεπορτάζ: Ελένη Ρανδζή

Το καλοκαίρι αποτελεί την πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους, με την ηλιοφάνεια στο ζενίθ και τις ζεστές θερμοκρασίες που υπαγορεύουν τον ελαφρύ ρουχισμό, να συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό ελευθερίας σώματος και ξενοιασιάς πνεύματος.

Η αναζήτηση της ηλιοφάνειας είναι το ζητούμενο, μετά τις συννεφιασμένες ημέρες του χειμώνα, που συνήθως επιβαρύνουν αρνητικά την ψυχολογία πολλών ανθρώπων. Ο ήλιος, πηγή ζωής και ευεξίας, συνοδεύει με τις ευεργετικές ακτίνες του, το κολύμπι και τα παιχνίδια στη θάλασσα, προσφέροντας την χαρά. Ωστόσο οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή για τους σοβαρούς κινδύνους στους οποίους εκτίθεται το δέρμα και συμβουλεύουν να τον χαιρόμαστε με… μέτρο.

«Η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία εγκυμονεί κάποιους σοβαρούς κινδύνους μεταξύ αυτών είναι η φωτογήρανση, που αποτελεί την πρόωρη γήρανση του δέρματος, η οποία εξαρτάται αποκλειστικά από το χρόνο που αφιερώνουμε για την έκθεση στον ήλιο» τόνισε στο «Α & Ω της Υγείας» ο καθηγητής δερματολογίας –αφροδισιολογίας κ. Δημήτρης Ιωαννίδης, διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής ΑΠΘ του Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

«Η γήρανση του δέρματος οδηγεί σε μικρότερη παραγωγή κολλαγόνου, σε ρυτίδες, σε ποικιλοχρωμία, σε χαλαρότητα, το δέρμα χάνει τη λάμψη του, τη σφριγιλότητά του και εμφανίζονται σκούρα σημάδια. Η πρόωρη γήρανση παρατηρούμε ότι εμφανίζεται και σε σαραντάρες γυναίκες, που δεν έχουν προστατέψει επαρκώς το δέρμα τους από τον ήλιο», επισήμανε ο καθηγητής κ. Ιωαννίδης.

Οι τύποι καρκίνου του δέρματος

Όσοι  εκτίθενται στον ήλιο και στη θάλασσα αντιμετωπίζουν διαφορετικού είδους κινδύνους οι οποίοι δεν σχετίζονται μόνο με την φωτογήρανση, και το πρόωρο γήρας του δέρματος.  Αντιμετωπίζουν παράλληλα την απειλή της φωτοκαρκινογένεσης και της πρόκλησης καρκίνου του δέρματος. Η φωτοκαρκινογένεση είναι η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB πάνω στο DNA των κυττάρων του δέρματος. Οι συγκεκριμένες βλάβες χαρακτηρίζονται από διαδοχικές γενετικές βιοχημικές και κυτταρικές αλλαγές του δέρματος, μετά την άμεση φωτοχημική αντίδραση των υπεριωδών ακτινών με τα νουκλεοτίδια του DNA και την πρόκληση μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια.

Μελάνωμα: ραγδαία αύξηση των περιστατικών κατά 40% έως 50%

Σύμφωνα με τον καθηγητή δερματολογίας- αφροδισιολογίας του ΑΠΘ, οι τρεις κυριότεροι καρκίνοι του δέρματος είναι α)το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα, που είναι ο συχνότερος καρκίνος του δέρματος, β)το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, που εμφανίζεται δεύτερος σε συχνότητα και γ) είναι το μελάνωμα που είναι ο κακοηθέστερος όγκος του οργανισμού- όχι απλά μόνο του δέρματος. Κατά την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί ραγδαία αγγίζοντας σε ποσοστό το 40% έως 50% στην Ελλάδα.

Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα

Το βασικοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι ο πιο «αθώος» καρκίνος του δέρματος, διότι δεν δίνει μεταστάσεις, επομένως προσβάλει μόνο το δέρμα. Προέρχεται όπως το λέει και η λέξη από την βασική στιβάδα της επιδερμίδας. Μετά την χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής του ο ασθενής απαλλάσσεται οριστικά από το πρόβλημα του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα

«Το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα, σ΄ένα ποσοστό 10% μπορεί να προκαλέσει μεταστάσεις στους επιχώριους λεμφαδένες. Δηλαδή πλήττει κυρίως το δέρμα, αλλά έχει και ένα «παραθυράκι» που μπορεί να δώσει μεταστάσεις, σε σχέση με το βασικοκυτταρικό που δεν  προκαλεί καμία.  Προέρχεται από την ακανθωτή στιβάδα της επιδερμίδας. Σε αυτό το μικρό ποσοστό μπορεί να προκύψει και θάνατος αλλά είναι πολύ σπάνιο» εξήγησε ο καθηγητής δερματολογίας ΑΠΘ κ. Ιωαννίδης.

«Σε κάθε περίπτωση δίνω στους ασθενείς μου οδηγία να κάνουν αξονική τομογραφία, ώστε να ελέγξουμε τους επιχώριους λεμφαδένες, αυτούς που είναι κοντά στην περιοχή, από όπου αφαιρέθηκε το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα».

Αυτοί οι δύο παραπάνω τύποι καρκίνου μπορεί να οφείλονται στον ήλιο, αλλά παράλληλα προκαλούνται από μια γενετική προδιάθεση που μπορεί να έχει ο οργανισμός. Η προδιάθεση του σώματος πάντα παίζει σημαντικό ρόλο, πέρα από τους παράγοντες που επιδρούν αρνητικά.

Το κακοήθες μελάνωμαδιάγνωση και αντιμετώπιση

Το μελάνωμα, όπως προαναφέρθηκε, αποτελεί τον κακοηθέστερο καρκίνο ολόκληρου του οργανισμού και όχι απλά του δέρματος.

«Στο μελάνωμα διενεργούμε αξονικές τομογραφίες, ώστε να βρούμε τον φρουρό λεμφαδένα, εκείνον που είναι κοντά στο μελάνωμα και ελέγχουμε τους κοντινούς λεμφαδένες, για να δούμε αν έχουν προσβληθεί.  Χορηγούμε ένα ραδιοϊσότοπο για να διαπιστώσουμε αν έχουν προσβληθεί οι κοντινοί λεμφαδένες από κύτταρα του μελανώματος» ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

« Αφαιρούμε με χειρουργική επέμβαση όλους αυτούς και μετά διενεργούμε μαγνητικές τομογραφίες για να δούμε αν έχουμε άλλες μεταστάσεις. Ακολουθούν περαιτέρω μαγνητικές για τον έλεγχο των οστών, το positrons emission tomography μια σχετικά νέα εξέταση που αποτελεί εξέλιξη της μαγνητικής τομογραφίας και ελέγχει όλο το σώμα προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν μεταστάσεις».  

Παρά τις εναγώνιες προσπάθειες της επιστήμης για την ίαση του μελανώματος «προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία αν και παράγονται διαρκώς καινούρια φάρμακα, ιδιαίτερα για το μεταστατικό μελάνωμα. Κι αυτό διότι πολύ εύκολα κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, ξεκινώντας από το δέρμα και στη συνέχεια προσβάλλει τους επιχώριους λεμφαδένες και ακολούθως άλλα όργανα, όπως τα οστά, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες».

 Η συνεχόμενη παρασκευή νέων φαρμάκων εναντίον του μελανώματος καταδεικνύει τις προσπάθειες της επιστήμης να αντιμετωπίσει έναν από τους πλέον θανατηφόρους καρκίνους, ωστόσο οι ειδικοί ιατροί δεν είναι ακόμη σε θέση να βεβαιώσουν ότι υπάρχει αποτελεσματική αγωγή.

Τα χαρακτηριστικά της «ύποπτης» ελιάς

Το μελάνωμα μοιάζει σαν ελιά, σαν σπίλος και κυρίως τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται μόνο του σε καθαρό δέρμα και λιγότερο σε έδαφος προϋπάρχουσας ελιάς.

«To 25% των μελανωμάτων, 1 στα 4 εμφανίζεται σε προϋπάρχουσα ελιά.  Τα 3 στα 4 περιστατικά εμφανίζονται συνήθως de novo, δηλαδή πάνω στο φυσιολογικό δέρμα κάνει την εμφάνισή της μια ελιά, η οποία συμβαίνει να μην είναι αθώα, αλλά πρόκειται για μελάνωμα» εξήγησε ο κ. Ιωαννίδης.

Αυτή η ελιά έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, είναι ασύμμετρη, έχει όρια ασαφή. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να ξεχωρίσεις το φυσιολογικό από τα όρια, και συνήθως έχει μια πολυχρωμία, όχι ομοιοχρωμία. Ωστόσο και μια ελιά με το ίδιο χρώμα μπορεί επίσης να είναι μελάνωμα, διότι ο καρκίνος του δέρματος, έχει συνήθως διάφορα χρώματα. Κι αυτό συμβαίνει διότι τα κύτταρα πολλαπλασιάζονται με διαφορετικό ρυθμό προς τις διάφορες κατευθύνσεις της επιδερμίδας».

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε ότι χρήζουν επίσης άμεσης διερεύνησης οι ελιές που εμφανίζονται σε περιοχές του σώματος που δεν εκτίθενται άμεσα στον ήλιο, δεν βρίσκονται στην ραχιαία επιφάνεια, αλλά εμφανίζονται στις παλάμες ή στα πέλματα κι αυτό εκ προοιμίου μπορεί να είναι ανησυχητικό.

Ξεχνούμε να ανανεώνουμε το αντηλιακό

Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή του κοινού στην σωστή και επαρκή  προστασία, από τον ήλιο με τη χρήση των κατάλληλων αντηλιακών προϊόντων καθώς στην Ελλάδα συμβαίνει το εξής οξύμωρο: Από τη μια πλευρά αυξάνεται η κατανάλωση των αντηλιακών και την ίδια στιγμή αυξάνονται τα κρούσματα ασθενών με καρκίνο του δέρματος.

«Αυτό συμβαίνει διότι οι άνθρωποι βάζουν μια φορά το πρωί αντηλιακό και νομίζουν ότι μπορούν να μείνουν στον ήλιο για έξι-επτά ώρες χωρίς να προστατευτούν ξανά. Αυτή είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, θα πρέπει να προστατευόμαστε από τον ήλιο με φυσικό τρόπο, δηλαδή να είμαστε στη σκιά και να φοράμε καπέλο» ανέφερε ο καθηγητής δερματολογίας κ. Ιωαννίδης.

 Η προφύλαξη σε σκιερό χώρο, σύμφωνα με τους δερματολόγους, σημαίνει να καθόμαστε κάτω από το δέντρο ή στη βεράντα του σπιτιού. Δεν σημαίνει ότι είμαστε προστατευμένοι από  τις ομπρελίτσες με τα καλάμια στα μπαρ όπου διαπερνούν οι ακτίνες του ήλιου.

Απαραίτητη η χρήση του αντηλιακού ανά δύο ώρες

Σύμφωνα με τον ίδιο, «και στο διάστημα που θα είμαστε στον ήλιο θα πρέπει να βάζουμε αντηλιακό και να το ανανεώνουμε ανά δύο ώρες. Και το αντηλιακό πρέπει να είναι σε σωστή ποσότητα και για να το πετύχουμε αυτό δίνουμε μια απλή καθημερινή συμβουλή και εύκολη: Προτείνουμε να απλώσετε το αντηλιακό δύο φορές, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε πρόκειται για κρέμα, είτε για σπρέι εκνέφωμα. Να το κάνετε δύο φορές, οπότε με τον τρόπο αυτό, βρίσκεστε πολύ κοντά στην ποσότητα που πρέπει να βάλετε για να σας προστατέψει από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου».

Στο βουνό η κατάσταση είναι εμφανώς καλύτερη σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν δεν έχουμε εκτεθεί πολύ στον ήλιο και κάνουμε περιπάτους μέσα στο δάσος, τότε το δέρμα ταλαιπωρείται πολύ λιγότερο συγκριτικά με τη βλάβη που υφίσταται στις παραθαλάσσιες περιοχές και τις παραλίες.

Οι Ειδικοί Επιστήμονες

Δρ. Δημήτριος Ιωαννίδης Δερματολόγος -Αφροδισιολόγος, Καθηγητής ΑΠΘ, EADV Treasurer, διευθυντής Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης

https://dermaestheticshair.gr/

Ο Καθηγητής Δερματολογίας Αφροδισιολογίας ΑΠΘ κ. Δημήτριος Ιωαννίδης ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη μέση εκπαίδευση στο Πειραματικό Σχολείο τoυ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο οποίο εισήλθε μετά από κατατακτήριες εξετάσεις (2ος) και έλαβε τo πτυχίο της Ιατρικής από τo ίδιο Πανεπιστήμιο, στο οποίο, επίσης, εισήλθε μετά από τις πανελλήνιες εισαγωγικές εξετάσεις (τιμητική υποτροφία στην εισαγωγή και στα 5 από τα 6 έτη σπουδών). Αvαγορεύθηκε Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής με άριστα, μετά από τηv εκπόνηση μελέτης με θέμα: "Πειραματική μελέτη επί της μορφολογίας και της διαβατότητας τoυ δέρματος μετά από επάλειψη εναιωρήματος κοκκίων άνθρακα". Ολoκλήρωσε την ειδικότητα τoυ Δερματoλόγoυ-Αφρoδισιoλόγoυ στηv Παvεπιστημιακή Κλιvική τoυ Νoσoκoμείoυ Αφρoδισίωv και Δερματoλoγικώv Νόσων Θεσσαλoνίκης. Κατά το επόμενο ενάμιση έτος απασχoλήθηκε στη Δερματoλoγική Κλιvική τoυ Παvεπιστημίoυ της Νέας Υόρκης (Department of Dermatology, New York University Medical Center), μετά από χoρήγηση υπoτρoφίας «Fogarty» (Fellowship in Immunodermatology) τoυ Εθvικoύ Ivστιτoύτoυ Υγείας τωv Η.Π.Α. (National Institute of Health). Στη συνέχεια, εκλέχθηκε Λέκτoρας της Iατρικής Σχoλής τoυ Παvεπιστημίoυ Θεσσαλovίκης στη Δερματoλoγία-Αφρoδισιoλoγία, και διαδοχικά Επίκoυρoς Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Τακτικός Καθηγητής το 2010. Το Μάιο του 2009 εκλέχθηκε από τον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, θέση την οποία ανέλαβε την 1η Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Είναι μέλος σε 18 Ιατρικές Εταιρείες, 8 στηv Ελλάδα και 10 στo εξωτερικό. Επίσης, είναι επίτιμο μέλος στις Εταιρείες: Société Francaise de Dermatoogie, North American Clinical Dermatologic Society, Polish Society of Dermatology και Cyprus Society of Dermatology and Venereology. Εκλέχθηκε, επίσης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) επί 6 έτη, Πρόεδρος της Επιτροπής Εισδοχής (Membership Committee) επί 6 έτη, Μέλος της Επιτροπής Οικονομικών (Finance Committee) της ίδιας Ακαδημίας επί 5 έτη, Πρόεδρος της ιδίας επιτροπής από το Μάιο του 2014, μετά από εκλογή στην οποία συμμετείχαν δύο εκπρόσωποι από κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μετά από ανάλογη διαδικασία εκλογής εξελέγη Ταμίας της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας το Σεπτέμβριο του 2017. Είναι μέλος των EADV Task Force for Autoimmune Diseases και Task Force for Hair Diseases. Το 2013 εκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και επανεκλέχθηκε το 2015, 2018 και 2021. Συμμετέχει επί 16 έτη στην εξεταστική επιτροπή απονομής της ειδικότητας της Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας. Μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 400 συνέδρια και σεμινάρια, από τα οποία περισσότερα από 130 διοργανώθηκαν στo εξωτερικό. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 400 εργασίες και παρουσιάσεις, από τις οποίες περισσότερες από 200 είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά (impact factor >1000, citations > 10000 και h ratio τουλάχιστον 42). Είναι μέλος του Εκδοτικού Συμβουλίου 5 περιοδικών: «Ελληνική Δερματολογία-Αφροδισιολογία», «Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology», «Cases in Dermatology», «Journal of Skin Appendage Disorders» και «Dermatology». Είναι υπεύθυνος του μεταπτυχιακού προγράμματος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. με τίτλο «Δερματοσκόπηση και Ογκολογία Δέρματος». Είναι συγγραφέας 11 κεφαλαίων σε βιβλία στην αγγλική γλώσσα. Είναι συν-εκδότης 4 βιβλίων στην αγγλική γλώσσα με τίτλους “Alopecias”, «Dermoscopy from A to Z”,“Dermoscopy in General Dermatology” και “Hair Disorders. Diagnosis and management”. Επίσης, είναι συν-εκδότης ενός βιβλίου στην ελληνική γλώσσα με τίτλο «Δερματοσκόπηση». Επίσης, συμμετέχει σε 4 επιτροπές του European Dermatology Forum, οι οποίες εκπόνησαν θεραπευτικές οδηγίες παθήσεων του δέρματος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συγκεκριμένα των ακόλουθων παθήσεων του δέρματος: της Πέμφιγας, του Πομφολυγώδους Πεμφιγοειδούς, της Ιδρωταδενίτιδας και του Ομαλού Λειχήνα (πρόεδρος). Είναι πρόεδρος του EADV Working Group για την συγγραφή “Practical recommendations” για διάφορες παθήσεις του δέρματος. Διατηρεί δερματολογικό ιατρείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα.

Αν δεν το διαβάσατε...