Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Τί γνωρίζουμε για την υγεία του

Βασιλιάς Κάρολος Γ’: Τί γνωρίζουμε για την υγεία του
Τετάρτη 07 Φεβρουαρίου 2024 Α&Ω της Υγείας newsroom

Κεραυνό εν αιθρία αποτέλεσε η είδηση, ότι ο Βασιλιάς Κάρολος ο Γ’, εννέα μήνες μετά τη στέψη του διαγνώστηκε με « μία μορφή καρκίνου» όπως ανακοίνωσε το Παλάτι του Μπάκινγχαμ νωρίς  το απόγευμα της Τρίτης. Το Ηνωμένο Βασίλειο υπέστη  ένα «εθνικό σοκ», ενώ σήμανε συναγερμός με τα ΜΜΕ να διακόπτουν το πρόγραμμά τους προκειμένου να μεταδώσουν, με ψυχραιμία ομολογουμένως, την ανησυχητική είδηση.

 Ακολούθησε η ακατάπαυστη ροή δημοσιευμάτων για το θέμα, κι αυτές είναι οι πληροφορίες που γνωρίζουμε για την υγεία του:

Το Παλάτι δεν αποκάλυψε το είδος του καρκίνου, καθώς μόνο περιορίστηκε να διευκρινίσει, ότι δεν πρόκειται για καρκίνο προστάτη. Εντοπίστηκε όταν ο Βασιλιάς εισήχθη στο ιδιωτικό νοσοκομείο London Clinic λαμβάνοντας θεραπεία για καλοήθη υπερτροφία προστάτη.

Στο ανακοινωθέν του το Μπάκινγχαμ ανέφερε, ότι ο Κάρολος ξεκίνησε τακτική θεραπεία και θα αναβάλλει τα δημόσια καθήκοντά του. Ωστόσο αναμένεται να συνεχίσει την εργασία των δημοσίων εγγράφων , ενώ θα πραγματοποιήσει τις ιδιωτικές συναντήσεις του, και τα εβδομαδιαία meetings με τον πρωθυπουργό Rishi Sunak.

Ενημέρωσε ο ίδιος προσωπικά τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ ο μικρότερος γιός του πρίγκιπας Χάρρυ ταξίδεψε χθες πίσω στην πατρίδα του  από την Καλιφόρνια, όπου ζει, και συναντήθηκε άμεσα με τον πατέρα του στην βασιλική κατοικία  στο Clarence House.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, άρχισαν να συρρέουν στο Παλάτι μηνύματα συμπαράστασης από πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο. Η Εκκλησία της Αγγλίας, της οποίας ηγείται ο μονάρχης, συνέταξε μια ειδική προσευχή υπέρ της υγείας του.

Διαπιστευμένοι royal experts του παλατιού ανέφεραν κατά τη διάρκεια εκπομπής, ότι ο Βασιλιάς θα απέχει από τις δημόσιες εμφανίσεις, ωστόσο θα εξακολουθήσει να εργάζεται τα κόκκινα κουτιά του και θα διεκπεραιώνει, όποιο καθήκον είναι απαραίτητο στο παρασκήνιο.

Η Rebecca English, Daily Mail Royals Editor,  αποκάλυψε ότι η διάγνωση ήταν ένα σοκ για τον ίδιο τον Κάρολο, τη σύζυγο και την οικογένειά του, όμως το θετικό είναι ότι εντόπισαν νωρίς την ασθένεια, σε πολύ πρώιμο στάδιο, ως αποτέλεσμα της επέμβασης υπερτροφίας προστάτη και τα προγνωστικά είναι απίστευτα καλά, όπως ανέφερε.

Ο Richard Eden, Diary Editor Daily Mail, αναφερόμενος στην απόφαση του Καρόλου να σπάσει το πρωτόκολλο και να μιλήσει δημοσίως για την υγεία του, τόνισε ότι δεν υπήρξε μονάρχης στην ιστορία της χώρας που να ανακοίνωσε ότι έχει καρκίνο. Ο παππούς του Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ υποβλήθηκε σε εγχείρηση αφαίρεσης πνεύμονα και ανακοινώθηκε, ότι η επέμβαση αφορούσε  «διαρθρωτικές αλλαγές στα πνευμόνια», όπως είπε, ενώ δεν είχε ενημερωθεί ούτε ο ίδιος ο ασθενής για τον καρκίνο, διότι τον θεωρούσαν ταμπού. Χαρακτήρισε την ανακοίνωση της διάγνωσης  εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, ενώ η δημοσιοποίησή της συμπίπτει χρονικά, όπως εξήγησε, με την επέτειο θανάτου του Βασιλιά Γεωργίου το 1952.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, διότι ο Βασιλιάς Κάρολος, όπως και ο πρίγκιπας της Ουαλίας, έχει θέσει υπό την προστασία του μεγάλο αριθμό φιλανθρωπικών συλλόγων κατά του καρκίνου, και αυτή ήταν κυρίως η αιτία που αποφάσισε να μιλήσει για την υγεία του, γνωρίζοντας την ενθάρρυνση και τη δύναμη που θα νιώσουν οι ασθενείς και οι οικογένειές τους.

UK: Καρκίνος και τυχαίες διαγνώσεις

Στο Ηνωμένο Βασίλειο ένας στους δύο ανθρώπους παρουσιάζουν κάποιο είδος καρκίνου στη διάρκεια της ζωής τους. Υπάρχουν περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη καρκίνου, με πιο συχνά αυτά του στήθους, του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου, σύμφωνα με πληροφορίες από το Εθνικό Σύστημα Υγείας ( NHS UK). Για κάθε τύπο που διαγιγνώσκεται ακολουθείται η ειδική θεραπεία. Οι περισσότερες περιπτώσεις της ασθένειας, αφορούν ανθρώπους στην ηλικία των 50 ετών και άνω, ενώ το ένα τρίτο των ασθενών αυτών αφορά ηλικιωμένους μεγαλύτερους από την ηλικία των 75 χρόνων..

Ο 75χρονος μονάρχης εισήχθη στο ιδιωτικό νοσοκομείο για τη θεραπεία υπερτροφίας προστάτη και κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας εντοπίστηκαν τα σημάδια του καρκίνου, οδηγώντας στη διάγνωση που εκδόθηκε την περασμένη Δευτέρα. Αυτή η «οδός» τυχαίας διάγνωσης μέσω διερεύνησης κάποιου άλλου προβλήματος υγείας αποτελεί συνηθισμένο φαινόμενο. Σύμφωνα με το Macmillan Cancer  Support, έναν από τους μεγαλύτερους βρετανικούς  φιλανθρωπικούς φορείς υποστήριξης καρκινοπαθών,  ο οποίος προχώρησε σε ανάλυση των στατιστικών στοιχείων του NHS, τους τελευταίους 12 μήνες, 66.000 καρκίνοι διαγνώστηκαν και θεραπεύτηκαν μέσω του τυχαίου εντοπισμού.

Ευτυχώς ο Βασιλιάς εισήχθη στο νοσοκομείο για άλλη αιτία, και όταν αποκαλύφθηκε η ασθένεια ξεκίνησε τη θεραπεία του σε λιγότερο από δύο εβδομάδες από την ημέρα διάγνωσης.

Στόχος του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι η αντικαρκινική θεραπεία να ξεκινήσει εντός 62 ημερών από τη στιγμή που θα εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις. Αλλά, όπως αναφέρεται, το τελευταίο έτος ένας στους τέσσερις ασθενείς που διαγνώστηκε τυχαία αναγκάστηκε να περιμένει περισσότερο.      Με πληροφορίες από BBC και Daily Mail.

Αν δεν το διαβάσατε...