ΙΣΘ: Στην πρώτη γραμμή και στην φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ
Εντυπωσιακές ήταν οι δράσεις του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) στη φετινή διοργάνωση του εθνικού εκθεσιακού φορέα. Φέτος ο επιστημονικός σύλλογος γιορτάζει τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του το 1924 και οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στους γιατρούς που με αυτοθυσία επιτελούν το καθήκον τους υπό αντίξοες συνθήκες. Όπως προκύπτει από τον απολογισμό του ΙΣΘ εκατοντάδες άτομα επισκέφθηκαν το stand του, στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ενημερώθηκαν για τις συνεχείς δράσεις του επιστημονικού συλλόγου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Εκτός από τις συζητήσεις ειδικών, εκπροσώπων αρχών και μελών του ΙΣΘ για την κακοποίηση ανηλίκων και γυναικών – οι οποίες και μεταδόθηκαν live μέσω διαδικτύου- ο σύλλογος διοργάνωσε σε συνεργασία με την Kids Save Lives άσκηση εκπαίδευσης -μικρών και μεγάλων- στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση η οποία όπως σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ κ. Νίκος Μπάτζιος προσέλκυσε το ενδιαφέρον τόσο των επισκεπτών όσο και των εκθετών (βλ φωτο και βίντεο) https://youtu.be/AugKgXNFluY
«Στο δρόμο» για τη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ, ο ΙΣΘ είχε στα χέρια του όπως κάθε χρόνο υπόμνημα για τον πρωθυπουργό και το αρμόδιο υπουργείο καθώς και έρευνες γενικού πληθυσμού, γιατρών και νέων γιατρών για το ΕΣΥ και τη δημόσια υγεία (περισσότερα εδώ https://isth.gr/i-etisia-erevna-gnomis-politon-gia-tis-parechomenes-ypiresies-ygeias/ ) H δυσαρέσκεια του γενικού πληθυσμού είναι η υψηλότερη των τελευταίων πέντε χρόνων και ο ένας στους δύο θεωρεί ότι οι υπηρεσίες υγείας έχουν… χειροτερέψει». Όλα τα ευρήματα των ερευνών παραδόθηκαν σε σχετικό υπόμνημα (περισσότερα εδώ: https://isth.gr/deltio-typou-28-8-2024/) προς την πολιτεία και τα συντεταγμένα όργανα της καθώς όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νίκος Νίτσας «οι προτάσεις και επισημάνσεις του ΙΣΘ παραμένουν επίκαιρες και αναπάντητες». Την ίδια ώρα οι νέοι γιατροί μέλη του ΙΣΘ με ειδικά ερωτηματολόγια του συλλόγου απαντούν ότι ετοιμάζουν βαλίτσες για το εξωτερικό.
Τα εγκαίνια του stand του ΙΣΘ στη ΔΕΘ έγιναν παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου υγείας, πλήθος κόσμου, εκπροσώπων φορέων της πόλης και μελών του συλλόγου. Ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νίκος Νίτσας τόνισε ότι φέτος ο Σύλλογος συμπληρώνει 100 χρόνια λειτουργίας και όλες οι δράσεις είναι αφιερωμένες στην ιατρική κοινότητα της Θεσσαλονίκης και στα περισσότερα από… 9.000 μέλη του συλλόγου που επιτελούν με προσωπικές θυσίες το καθήκον τους παρά τις γνωστές δυσκολίες στο σύστημα υγείας της χώρας. Mάλιστα δόθηκαν και σχετικά αναμνηστικά δώρα προς εκπροσώπους της πολιτείας και της ιατρικής κοινότητας Περισσότερα εδώ https://isth.gr/deltio-typou-9-9-2024/
Η πρώτη θεματική ενότητα συζητήσεων για την κακοποίηση ανηλίκων- Στις 4.000 ανέρχεται ο αριθμός των παιδιών που κακοποιούνται κάθε χρόνο στη χώρα
«Τέσσερις χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο κακοποιούνται στην Ελλάδα, είναι ευθύνη όλων η εξάλειψη των βίαιων συμπεριφορών» τόνισαν οι ομιλητές της πρώτης θεματικής ενότητας για την κακοποίηση των ανηλίκων. Στο περίπτερο του ΙΣΘ ακούστηκαν όσα δυσοίωνα αφορούν στο μέλλον των παιδιών και της κοινωνίας, με απογοητευτικούς αριθμούς αύξησης των κρουσμάτων κακοποίησης ανηλίκων παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας. «Από 500 εκατομμύρια ως 1,5 δισεκατομμύρια υπολογίζεται ο αριθμός των παιδιών που πέφτουν θύματα βίας παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 275 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως βιώνουν τη βία μέσα στα σπίτια τους. Στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού κακοποιούνται σοβαρά κάθε χρόνο… 4.000 παιδιά! Περισσότερα από 100 πεθαίνουν ενώ άλλα τόσα μένουν ανάπηρα. Το δε σύνολο των περιστατικών κακοποίησης παιδιών υπολογίζεται στις 20.000! (περισσότερα εδώ https://isth.gr/deltio-typou-isth-10-9-2024-1i-syzitisi-gia-via-anilikon-kai-gynaikon/)
Τη συζήτηση των ειδικών ακολούθησε παρέμβαση της Έλενας Ράπτη, υφυπουργού Τουρισμού και επικεφαλής του Εθνικού Σχεδίου Δράσης – συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την προστασία των παιδιών από την κακοποίηση και την εκμετάλλευση (περισσότερα εδώ https://isth.gr/deltio-typou-11-9-2024/ )
Όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν συγχαρητήρια στον ΙΣΘ, στο ΔΣ και στον πρόεδρο κ. Νίκο Νίτσα διότι με τις δράσεις τους ενημερώνουν αξιόπιστα αλλά και ευαισθητοποιούν φορείς και εκπροσώπους της πολιτείας και της κοινωνίας ώστε να συμμετάσχουν πιο δυναμικά στις λύσεις των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (στη φωτο ο πρόεδρος με τον γενικό γραμματέα κ. Νίκο Μπάτζιο και τους συμμετέχοντες στις συζητήσεις για τη βία)
Δεύτερη θεματική ενότητα συζήτησης για την κακοποίηση των γυναικών-Στις 50.000 οι γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο παγκοσμίως!
«Όχι… παυσίπονα στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με… 45.282 περιστατικά (από το 2019 ως τις αρχές 2024) εκ των οποίων τα 10.131 είναι πολύ σοβαρά».Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά διότι «Oι γυναίκες από 15 ως 44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από ενδοοικογενειακή βία παρά από… καρκίνο και τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του ΟΗΕ οι οποίες καταδεικνύουν ότι κάθε χρόνο παγκοσμίως δολοφονούνται 50.000 γυναίκες, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε 137 γυναίκες την ημέρα! Δηλαδή, μία γυναίκα κάθε μία ώρα και δέκα λεπτά δολοφονείται, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση δολοφονούνται 50 γυναίκες την εβδομάδα! Στη χώρα μας η αστυνομία επενέβη σε 13.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, ενώ από το 2013 ως το 2018 κατέγραψε 69 δολοφονίες γυναικών! Τόσο ο πρόεδρος κ. Νίκος Νίτσας όσο και ο γενικός γραμματέας του ΙΣΘ κ. Νίκος Μπάτζιος τόνισαν ότι με τις επίμονες προσπάθειες της ιατρικής κοινότητας άλλαξε το νομικό πλαίσιο για γιατρούς, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς κ.α. ώστε στο εργασιακό τους χώρο να νιώθουν ασφαλείς και να προχωρούν σε καταγγελίες όταν διαπιστώνουν εγκλήματα σε βάρος παιδιών και γυναικών χωρίς να έχουν οι ίδιοι νομικές ή γραφειοκρατικές αγκυλώσεις οι οποίες τους αποσπούν από την κύρια δουλειά τους, από το να σώζουν ζωές. (περισσότερα εδώ https://isth.gr/deltio-typou-13-9-2024/ )
Η ηγεσία του ΙΣΘ επεσήμανε κλείνοντας τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ ότι η συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΙΣΘ, δεν μας στρέφει μόνο προς το παρελθόν αλλά και προς το μέλλον. Ο ρόλος των γιατρών ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή και η τεχνολογία αρωγός των προσπαθειών τους. Η πρόκληση είναι μεγάλη, όμως η ιατρική κοινότητα πολλές φορές παρά τις όποιες ανυπόστατες και αντιεπιστημονικές απόψεις βοήθησε την ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει πανδημίες, πολέμους, θεομηνίες, προκαταλήψεις και κακοδαιμονίες.
Μια από τις θεματικές ενότητες που θα αναπτύξει ο ΙΣΘ στην επόμενη ΔΕΘ θα είναι ακριβώς αυτή η πρόκληση και οι δυνατότητες των γιατρών να βάλουν για μία ακόμη φορά πλάτη στην κοινωνία…