Όχι στη βία κατά της ιατρικής μπλούζας

Όχι στη βία κατά της ιατρικής μπλούζας
Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 Το Α & Ω της Υγείας Newsroom

Σύσσωμη η ιατρική κοινότητα και πολιτειακοί παράγοντες ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο την εξάλειψη της βίας εναντίον των γιατρών και των λειτουργών υγείας με αφορμή την 12η Μαρτίου- Πανευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης, αλλά και τη θέσπιση αυστηρών ποινών με διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, σε όσους βιαιοπραγούν με οποιονδήποτε τρόπο, σωματικό, ψυχολογικό ή λεκτικό εναντίον γιατρών και υγειονομικών.

Στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη, έπειτα από πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίκου Νίτσα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος τόνισε ότι «η βία εναντίον της ιατρικής μπλούζας ουσιαστικά αποτελεί βία εναντίον των ασθενών» ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόσφατη νομοθεσία.

«Ο άνθρωπος που λειτουργεί υπό καθεστώς οποιασδήποτε απειλής ή φόβου αποδίδει λιγότερα απ’ όσα του επιτρέπουν οι δυνάμεις του και οι γνώσεις του. Κι αυτό είναι μία τεράστια αδικία πρωτίστως για τους ασθενείς», υπογράμμισε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Η πρόσφατη νομοθεσία μας δίνει μεγάλη ικανοποίηση, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει να ξέρουν όλοι ότι μέσα στο νοσοκομείο, η έννοια της βίας απλώς δεν υπάρχει. Ανεξαρτήτως λόγου, πολύ απλά, βία δεν νοείται. Δεν το επιτρέπει η κουλτούρα μας, δεν το επιτρέπει ο ευρωπαϊκός μας πολιτισμός». 

Αυστηρές ποινές για τη βία εναντίον των λειτουργών της υγείας

Στις αυστηρές διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα που θα ισχύει από την 1η Μάιου, αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδης: «Θεσπίσαμε επιτέλους μία διάταξη πάρα πολύ σαφή και συγκεκριμένη, με την οποία προστατεύονται οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ όταν ασκούν το λειτούργημά τους και οι ασθενείς στα νοσοκομεία όταν περιθάλπονται». Ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι η διάταξη θα προστατεύσει αποτελεσματικά όλους όσοι εργάζονται σκληρά στα νοσοκομεία, ιδιαίτερα τις ημέρες της εφημερίας, από λεκτικές επιθέσεις ή και μια άλλου είδους βία σωματική, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, «οι προβλεπόμενες ποινές δεν αστειεύονται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα που θέλουμε να το πάρουν όλοι». 

Η έλλειψη υγειονομικού προσωπικού και οι γιατροί σε συνθήκες …burnout

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ. Νίκος Νίτσας τόνισε ότι «οι γιατροί και οι υγειονομικοί εργάζονται κάτω από συνθήκες burnout σε υποστελεχωμένες δομές . Βεβαίως και οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις ταλαιπωρούνται λόγω των αδυναμιών που έχει το σύστημα υγείας, αλλά αυτές δεν πρέπει να οδηγούν ποτέ σε περιστατικά βίας».

Ο πρόεδρος του ΙΣΘ επισήμανε την ανάγκη άμεσης βελτίωσης των δομών και υποδομών γεγονός, που θα συμβάλει στην εξάλειψη της βίας. «Θα πρέπει να γίνουν περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ με υψηλότερες αποδοχές αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει και ο καθένας να γνωρίζει, ότι το νέο καθεστώς του ποινικού κώδικα ορίζει αυστηρότατες ποινές σε όσους βιαιοπραγούν» υπογράμμισε ο κ. Νίτσας. Παράλληλα, εξέφρασε τις ευχαριστίες του  εκ μέρους των 9.000 γιατρών της πόλης προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, που «ικανοποίησε το αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης που υποβλήθηκε από το 2019,  και του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ώστε να καταστεί η βία κατά γιατρών ιδιώνυμο αδίκημα».

«Ο στόχος μας μηδενικά περιστατικά βίας» 

Με αφορμή την ημέρα πανευρωπαϊκής ευαισθητοποίησης κατά της βίας εναντίον γιατρών και υγειονομικών ο κ. Νίτσας ανέφερε ότι «είμαστε όλοι εδώ να διατρανώσουμε τη θέλησή μας για μηδενικά περιστατικά βίας στους χώρους εργασίας μας. Αυτός ο στόχος για να επιτευχθεί  πρέπει ο καθένας από τη δική του πλευρά νακαταβάλει προσπάθειες. Εμείς ως γιατροί  υπηρετώντας πιστά στον όρκο του Ιπποκράτη που έχουμε δώσει. Η πολιτεία θωρακίζοντας τα νοσοκομεία  και τα Κέντρα Υγείας με τις απαραίτητες παρεμβάσεις (προσλήψεις προσωπικού, βελτίωση υποδομών κλπ) ώστε η εξυπηρέτηση του πολίτη να βελτιωθεί». 

Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Θ. κάλεσε τις διοικήσεις των νοσοκομείων ώστε να δημιουργήσουν εκείνες τις συνθήκες ώστε σε κάθε περιστατικό βίας να υπάρχει δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και ουσιαστικής συνδρομής. «Η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου την οποία έχουμε ζητήσει ως ιατρικός σύλλογος Θεσσαλονίκης από το 2019 που πρόσφατα ψήφισε η ελληνική βουλή μετά από συντονισμένες ενέργειες του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου και του προέδρου μας Θανάση Εξαδάκτυλου αποτελούν σίγουρα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση που όλοι θέλουμε να φτάσουμε» υπογράμμισε ο κ. Νίτσας.

Παρατηρητήριο του ΙΣΘ για τα περιστατικά βίας 

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης  είναι ο πρώτος πανελλαδικά, που έχει συστήσει από τον περασμένο Μάιο, παρατηρητήριο για τα περιστατικά βίας με τη δημιουργία ειδικού ερωτηματολογίου των ιατρών κ.κ. Χοχλιούρου και Μπάκα και με τη συνδρομή κι άλλων μελών του Δ.Σ., ώστε άμεσα να συνδράμει όλους τους γιατρούς που έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με οποιαδήποτε έκφανση βίας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ο κ. Νίτσας αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά βίας εκ των οποίων, το ένα σημειώθηκε στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου  και το άλλο στο Κέντρο Υγείας Ν. Μηχανιώνας όπου υπήρξε και βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφων του. «Υπάρχουν όμως, όπως είπε ο ίδιος, και πολλά περιστατικά κυρίως λεκτικής βίας και απειλών σε ιδιωτικά ιατρεία. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο φαινόμενο, η νέα απειλή κατά γιατρών και υγειονομικών, έχουμε πλέον ένα νέο ενιαίο πανευρωπαϊκό ερωτηματολόγιο  καταγραφής των περιστατικών βίας, στο οποίο αναφέρθηκε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλίες και χαιρετισμούς ο Jose Santos president of the European Council of Medical Orders (CEOM), ο πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Μιχάλης Καραβιώτης, η πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος Βασιλική Ραφαέλα Βακουφτσή, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος Γιώργος Μπαλιόζογλου, η διευθύντρια του ΕΚΕΠΥ ΕΚΑΒ Τζίνα Λεπτοκαρίδου, η αντιπεριφερειάρχης υγείας Μελίνα Μαρία Δερμεντζοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής γραμματέας του τομέα δικαιοσύνης Στάθης Κουτσοχήνας, ο υφυπουργός εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης Στάθης Κωνσταντινίδης, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπεύθυνος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρόεδρος των εργαζομένων στο «Παπαγεωργίου» Π. Τουχτίδης και η Πρόεδρος Εφετών/Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου Θεσσαλονίκης Σοφία Μαντζακίδου. 

Παρεμβάσεις έκαναν και οι Στέφανος Τριαρίδης, Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στην Α΄ ΩΡΛ Κλινική του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ. (και Διευθυντής 1ης ΩΡΛ κλινικής ΑΠΘ στο Νοσοκομείο  ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ) Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας καθώς και ο Κωνσταντίνος Κούγιας πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Τις ομιλίες, που παρακολούθησαν τόσο στο αμφιθέατρο όσο και από το διαδίκτυο πολλοί ιατροί νοσοκομειακοί και ιδιώτες καθώς και πανεπιστημιακοί, συντόνισε η αντιπρόεδρος του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου. Τέλος, την εκδήλωση τίμησε και ευλόγησε με σύντομο χαιρετισμό του και ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας. Επίσης παρέστησαν ο Αντώνης Παρασκευάς ως εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλονίκης Γιώργου Παπαδόπουλου, καθώς και ο συντονιστής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκης Γιάννης Παπαγεωργίου.

Αν δεν το διαβάσατε...