Εκκολπωμάτωση: Η διατροφή για τη συχνή νόσο του πεπτικού

Εκκολπωμάτωση: Η διατροφή για τη συχνή νόσο του πεπτικού
Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 Άρθρο: Αθανάσιος Ι. Πετράκης, Διαιτολόγος -Διατροφολόγος MSc

Τι είναι η εκκολπωμάτωση; Είναι μια από τις πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Τα εκκολπώματα είναι μικρές σακοειδείς προσεκβολές στο τοίχωμα του παχέος εντέρου και προκαλούνται σε αδύναμα σημεία του εξαιτίας των πιέσεων στον αυλό του εντέρου. Παρουσιάζεται στις μεγαλύτερες ηλικίες και υπολογίζεται ότι το 50% των ανθρώπων άνω των 60 ετών πάσχουν από τη νόσο. Κατευθύνσεις για την κατάλληλη διατροφή που πρέπει να ακολουθούν οι ασθενείς δίνει ο κ. Αθανάσιος Ι. Πετράκης, διαιτολόγος-διατροφολόγος MSc, στο άρθρο που ακολουθεί:

Η εκκολπωμάτωση θεωρείται μία συνηθισμένη νόσος στον δυτικό κόσμο. Ο ασθενής δεν ταλαιπωρείται από ιδιαίτερα συμπτώματα, γι΄ αυτό συνήθως αργεί να το καταλάβει και να απευθυνθεί στον γιατρό του. 

Όσο αναφορά τις διατροφικές συστάσεις, θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε ένα διαιτολόγο – διατροφολόγο ώστε να λάβετε εξατομικευμένο μενού και συστάσεις, καθώς η κάθε περίπτωση είναι μοναδική και θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και παράγοντες, όπως συντρέχουσες νόσοι ή η λήψη φαρμακευτικής αγωγής. 

Όταν η νόσος βρίσκεται σε οξεία φάση καλό είναι να ακολουθηθεί υδρική δίαιτα από τον ασθενή, πάντα υπό παρακολούθηση. Στόχος είναι να ξεκουραστεί το πεπτικό σύστημα και να δοθεί χρόνος αναπλήρωσης των χαμένων υγρών. Όταν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, θα γίνει σταδιακή εισαγωγή στερεάς τροφής και κατά συνέπεια σταδιακή αύξηση του στερεού υπολείμματος. Είναι πολύ σημαντικό να μην γίνει απότομα η αύξηση των φυτικών ινών γιατί πιθανότατα θα εμφανιστεί διάρροια, μετεωρισμός και φούσκωμα. Σε αυτή τη φάση μπορούν να καταναλωθεί μήλο ή αχλάδι, μικρή ποσότητα λαχανικών, πατάτα και δημητριακά ολικής άλεσης αλλά με περιορισμένη ποσότητα επίσης.

Όταν η νόσος βρίσκεται σε ύφεση, όπου ο ασθενής είναι υπεύθυνος για την διατροφή του και στην ουσία αυτό θεωρώ ότι ενδιαφέρει περισσότερο να σας εξηγήσω, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αποφυγή κατανάλωσης ξηρών καρπών, ποπ κορν και άλλων σπόρων γιατί μπορεί να εισχωρήσουν κατά την πέψη στα εκκολπώματα και να προκληθεί ερεθισμός ή απόφραξη του παχέος εντέρου. Στόχος θα πρέπει να είναι η πρόσληψη καθημερινά 20-35γρ. φυτικών ινών, ώστε να διευκολυνθεί η δίοδος της τροφής στο πεπτικό σύστημα. Βέβαια για να λειτουργήσουν οι φυτικές ίνες και να μην δημιουργήσουν τα αντίθετα αποτελέσματα θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά 1,5- 2,5 λίτρα νερό. 

Αν πάσχετε από δυσκοιλιότητα, που είναι συνηθισμένη επιπλοκή της νόσου, πέρα από την κατανάλωση του νερού και των φυτικών ινών, μπορείτε να ορίσετε μία ώρα που είστε πάντα σπίτι και χαλαρός, ώστε να ρυθμιστεί το βιολογικό σας ρολόι. 

Αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι με τις ομάδες τροφίμων

Ομάδα λαχανικών: όλα τα λαχανικά με προτίμηση τα πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και με μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό. Εξαιρούνται λαχανικά με σπόρια όπως ντομάτες, μπάμιες μελιτζάνες, αγγούρι, πιπεριές κτλ (εκτός αν έχετε υπομονή και αφαιρέσετε σχολαστικά όλα τα σπόρια)

Ομάδα φρούτων: όλα αρκεί να είναι καθαρισμένα για να μην εισχωρήσει ο φλοιός στα εκκολπώματα. Εξαιρούνται φρούτα με σπόρια όπως φράουλες, μούρα, ακτινίδιο, σταφύλι

Ομάδα γαλακτοκομικών: όλα το γαλακτοκομικά προϊόντα, ειδικά γιαούρτι και κεφίρ, λόγω της ευεργετικής δράσης των προβιοτικών στο πεπτικό σύστημα.

Ομάδα δημητριακών: όλα τα ολικής άλεσης, εκτός από το πολύσπορο και οποιοδήποτε άλλο αρτοσκεύασμα που περιέχει σπόρια (π.χ κριτσίνια)

Ομάδα Λίπους: ακολουθήστε τις συστάσεις της κρητικής διατροφής, μην υπερβάλλετε με τα κορεσμένα λίπη και προτιμήστε το ελαιόλαδο. 

Επιπλέον θα πρέπει να αποφύγετε το αλκοόλ και τρόφιμα που περιέχουν καφεΐνη όπως ο καφές, τα αναψυκτικά τύπου κόλα, η σοκολάτα και το τσάι.

Τέλος, η υιοθέτηση μίας μέτριας έντασης δραστηριότητας θα σας βοηθήσει πολύ στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας..

Οι Ειδικοί Επιστήμονες

Αθανάσιος Ι. Πετράκης Διαιτολόγος Διατροφολόγος MSc

O Αθανάσιος Ι. Πετράκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Επιστημών Υγείας, Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας. Κατέχει τίτλο σπουδών από το Ευρωπαϊκό Μεταπτυχιακό Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας (European Postgraduate Course in Public Health Nutritional Epidemiology) Institute of Human Nutrition, του University Hospital of Southampton του Ηνωμένου Βασιλείου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές: Public Health Nutrition, Department of Medicine, University of Southampton του Ηνωμένου Βασιλείου. Διατηρεί διαιτολογικό γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Αν δεν το διαβάσατε...