The power of the words: Οι λέξεις έχουν δύναμη και καθορίζουν τη ζωή μας! Απίστευτο;

Ο εγκέφαλος δεν γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια και προσπαθεί να υλοποιήσει τις λέξεις που ακούει

The power of the words: Οι λέξεις έχουν δύναμη και καθορίζουν τη ζωή μας! Απίστευτο;
Πέμπτη 07 Σεπτεμβρίου 2023 Ρεπορτάζ: Ελένη Ρανδζή

Κι όμως συμβαίνει! Ο εγκέφαλος «ακούει» κάθε λέξη που προφέρουμε και ελκύει όλες τις καταστάσεις και συμπτώσεις, προσπαθώντας να επιφέρει την κυριολεκτική της έννοια στη ζωή μας. Ο ειδικός συμβουλευτικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας κ. Χρήστος Αραμπατζής αναλύει διεξοδικά πώς λειτουργεί το ανθρώπινο νοητικό «σύστημα»  και εφιστά την προσοχή μας κάθε φορά που …ξεστομίζουμε κάτι αρνητικό.

Οι λέξεις που προφέρουμε στην καθημερινότητά μας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα και δύναμη, διότι, αν και δεν το γνωρίζουμε, διαμορφώνουν τη ζωή και την πραγματικότητά μας. Απίστευτο, κι όμως ισχύει. Πώς γίνεται αυτό; Το μυστικό  αποκαλύπτει στο «Α&Ω της Υγείας», ο ειδικός συμβουλευτικής ψυχολογίας και ψυχοθεραπείας κ. Χρήστος Αραμπατζής, ο οποίος μας εξηγεί κατ΄ αρχήν τον ορισμό των λέξεων.

« Οι λέξεις είναι μία αντανάκλαση και εντύπωση των σκέψεών μας. Στην ουσία ερμηνεύουν και αποτυπώνουν τις σκηνοθετημένες αναπαραστάσεις, που έχουμε στον εγκέφαλο. Είναι ένα σύστημα επικοινωνίας μέσω του οποίου οι εμπειρίες μας κωδικοποιούνται, κατανέμονται, τακτοποιούνται και αποκτούν κάποιο νόημα. Οι λέξεις έχουν δύναμη, διότι προέρχονται από τον εγκέφαλο και εξαρτώνται από τη λειτουργία του» επισημαίνει ο κ. Αραμπατζής.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα «εργαλείο» μοναδικό με εξαιρετικές δυνατότητες, που μπορεί να προγραμματίσει τη ζωή μας κατά τρόπο θετικό ή αρνητικό, ανάλογα με την εντολή που θα λάβει από εμάς.

« Ο εγκέφαλος είναι ο «σκληρός «δίσκος» μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αραμπατζής. « Είναι ένας υπολογιστής, ένας συσσωρευτής πληροφοριών, τις οποίες επεξεργάζεται  και για κάθε λέξη που έχουμε μάθει από την παιδική μας ηλικία, έχει εγγράψει και το αντίστοιχο νόημά της. Επομένως, όταν εμείς προφέρουμε μία λέξη, ο εγκέφαλος την εκλαμβάνει με την κυριολεκτική της έννοια, και ταυτόχρονα ξεκινάει μία αισθητική διαδικασία που παίρνει το ανάλογο συναίσθημα. Διότι ας μην ξεχνάμε ότι ο εγκέφαλος λειτουργεί και συμπεριφέρεται σαν ένα μικρό παιδί. Δηλαδή, εάν σε ένα μικρό παιδί πούμε ‘’πιάσε ένα ποτήρι με νερό’’, θα πάει να το πιάσει το ποτήρι και θα περιμένει, ενώ εμείς εννοούμε να μας το φέρει».

Ο εγκέφαλος «υλοποιεί» κάθε λέξη που ακούει

Έτσι λειτουργεί και ο εγκέφαλος, σύμφωνα με τον ειδικό συμβουλευτικής ψυχολογίας κ. Αραμπατζή. « Δεν ξεχωρίζει την πραγματική από την φανταστική πληροφορία, που βρίσκεται στις λέξεις, αλλά εκτελεί το ίδιο και στις δύο περιπτώσεις. Επομένως  κάποιες εκφράσεις που διατυπώνουμε είτε στον εαυτό μας, είτε στους άλλους, τις δέχεται ως εντολές και ξεκινά την υλοποίησή τους. « Για παράδειγμα όταν λέμε ‘’ δεν θέλω να αργήσω’’, ο εγκέφαλος δεν ακούει ποτέ το ρήμα «δεν θέλω», αλλά μόνο μια βασική έννοια, ‘’ότι αργώ’’. ‘Αρα θα κάνει οτιδήποτε για να αργήσουμε. Ενώ σε διαφορετική διατύπωση αν πούμε ‘’θέλω να είμαι στην ώρα μου’’, ή ‘’θέλω να είμαι συνεπής’’, θα ακούσει τη λέξη ‘’συνέπεια’’, και θα την εκτελέσει. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν αυτό και τη σημασία που έχει η επιλογή της κατάλληλης λέξης».

 Με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρεται όταν δίνουμε εντολή σε κάποιον άλλον. « Λέμε σε κάποιον ‘’ μη φωνάζεις’’. Ο εγκέφαλος του άλλου ακούει τη λέξη ‘’φωνές’’. Και συνεχίζει να φωνάζει. Ενώ αν πούμε ‘’μπορείς να κάνεις ησυχία’’, ακούει τη λέξη ‘’ησυχία’’ και τότε θα χαμηλώσει τον τόνο της φωνής». Οι λέξεις λοιπόν επηρεάζουν άμεσα τους γύρω μας αν τις χρησιμοποιούμε σωστά.

Συνεπώς, θα ήταν σωστό να αποφεύγουμε την αρνητική τους έννοια και να μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε τη θετική. Μια ομάδα νευροεπιστημόνων, που συνεργάστηκαν προκειμένου να γράψουν ένα βιβλίο, σχετικά με το ότι οι λέξεις μπορούν να αλλάξουν τον ίδιο τους τον εγκέφαλό, διαπίστωσαν ότι μια λέξη έχει τη δύναμη να επηρεάσει την έκφραση των γονιδίων, που ρυθμίζουν τη φυσική και πνευματική κατάσταση του ατόμου.

«Έχει διαπιστωθεί ότι έχοντας μια θετική και αισιόδοξη λέξη στο μυαλό μας διεγείρουμε δραστηριότητες στο μετωπιαίο φλοιό, όπου υπάρχουν κάποια κέντρα της ομιλίας που συνδέονται άμεσα με τον κινητικό φλοιό, που μας ωθεί να κάνουμε δραστηριότητες. Όσο περισσότερο επικεντρωνόμαστε στις θετικές λέξεις, αυτές επηρεάζουν και περισσότερα μέρη του εγκεφάλου. Επομένως μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πραγματικότητα μέσα από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Γι αυτό και υπάρχει το motto  που λέει ‘’μίλα θετικά’’. Ώστε ο εγκέφαλος να εκλαμβάνει αυτή τη θετική χροιά και να την αποτυπώνει ως συναίσθημα. Και  από τη στιγμή που το νιώθουμε αυτό, θα εκπέμπεται προς τα έξω μέσω του ενεργειακού πεδίου και θα δημιουργεί συγχρονικότητες και συμπτώσεις που θα μας φέρουν θετικά αποτελέσματα, αυτά που επιθυμούμε».

Το «θέλω», -σύμφωνα πάντα με τον ειδικό συμβουλευτικής ψυχολογίας- ενώ θεωρείται από τις πιο δυνατές λέξεις, « δεν το εκλαμβάνει ο εγκέφαλος, θέλει να ακούει κάτι στον ενεστώτα, ότι συμβαίνει. Όχι ‘’θέλω να απολαύσω το ταξίδι μου’’, αλλά ‘’απολαμβάνω ένα ταξίδι’’. Χρειάζεται να εστιαζόμαστε σε αυτό που θέλουμε και όχι σε αυτό που δεν θέλουμε. Δηλαδή όσο γκρινιάζω ότι ‘’δεν έχω χρήματα’’, ο εγκέφαλος το εκλαμβάνει ως έλλειψη και φέρνει την έλλειψη. Αυτό το εκπέμπουμε και το αποτέλεσμα είναι να συνεχίζουμε να μην έχουμε χρήματα. Ενώ αν πούμε ‘’ θέλω να έχω περισσότερα χρήματα’’, ή ‘’θέλω να έχω μια καλή σχέση’’, το εκλαμβάνει ως μια θετική χροιά, νιώθουμε όμορφα και το εκπέμπουμε». Και τότε, επειδή το συναίσθημα λειτουργεί ως μαγνήτης, το ελκύουμε σύμφωνα με τον νόμο της έλξης.

Οι Ειδικοί Επιστήμονες

Χρήστος Αραμπατζής, ειδικός συμβουλευτικής ψυχολογίας-ψυχοθεραπείας

http://www.startlife.gr/web/

Είναι πτυχιούχος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με εξειδίκευση στην Προσωποκεντρική συμβουλευτική MSc και Focusing βιωματική ψυχοθεραπεία. NLP Master - NLP University, Santa Cruz California, Υπνοθεραπευτής και μέλος του National Guilt of Hypnotist – USA Είναι πιστοποιημένος από τον Ε.Ο.Π.Ε.Π. εκπαιδευτής ενηλίκων, εισηγητής βιωματικών σεμιναρίων ψυχολογίας - προσωπικής ανάπτυξης και εξειδικευμένος στην Ιατρική Ψυχολογία και στο Life coaching από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει σπουδάσει ΤΕΦΑΑ και διαθέτει εργασιακή εμπειρία στο χρηματοοικονομικό και επιχειρησιακό τομέα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκπαιδευτεί σε διάφορα συστήματα Ενεργειακής ψυχολογίας και ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων – E.F.T. (τεχνικές συναισθηματικής απελευθέρωσης) – Pranic healing (θεραπεία ανθρώπινου ενεργειακού πεδίου), Healing codes (κώδικες θεραπείας), Body mirror healing system , Theta healing, Συστημική αναπαράσταση, Σωματικά επικεντρωμένη θεραπεία gestalt, Ψυχόδραμα, καθώς και σε τεχνικές Νοητικής και Συναισθηματικής Νοημοσύνης, silva method , insight κ.α. Συνεργάζεται με επιχειρήσεις, ιδιωτικούς φορείς, ιδιωτικά σχολεία και εθελοντικούς οργανισμούς στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του δυναμικού τους αλλά και στο ευρύ κοινό, σε θέματα ψυχολογίας, προσωπικού προσανατολισμού και καλλιέργειας νοητικής και συναισθηματικής νοημοσύνης. ( Forever living, 3E Coca cola company, Αθηναϊκή ζυθοποιεία, Anatolia college, ΠΑΟΚ ΠΑΕ κ.α.) Είναι εισηγητής του μοναδικού ολοκληρωμένου προγράμματος στη προσωπική ανάπτυξη που διεξάγεται με επιτυχία στη ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Είναι υπεύθυνος στα πιστοποιημένα εκπαιδευτικά προγράμματα Ψυχολογίας στο Κέντρο επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης της ΧΑΝΘ και εισηγητής στη πιστοποιημένη εκπαίδευση ‘Δημόσιας Ομιλίας’. Συνεργάζεται με το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, δίνοντας διαλέξεις σε διάφορες πόλεις στην Ελλάδα σε θέματα ψυχολογίας. Μέλος της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας. Μέλος του European Associations for Person-Centred and Experiential Psychotherapy and Counselling (NEAPCEPC). Μέλος της ευρωπαϊκής εταιρίας ψυχοθεραπείας (ΕΑΡ) Γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως σύμβουλος ψυχικής υγείας με ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής – ψυχοθεραπείας και συντονισμό κλειστών ομάδων στη Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Αν δεν το διαβάσατε...