Γίνε team player στη ζωή μέσα από το μπάσκετ
"Χτίζει" κορμί και χαρακτήρα
Το ιδιαίτερα δημοφιλές άθλημα της καλαθοσφαίρισης βοηθά τον αθλητή μέσα από τον συνδυασμό τεχνικών κινήσεων, να «χτίσει» ένα δυνατό σώμα, ενώ παράλληλα συμβάλει καθοριστικά και στην εξέλιξη της προσωπικότητά του καθώς και την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και ομαδικότητας. Πώς τα επιτυγχάνει όλα αυτά; Τις απαντήσεις δίνει η Δρ. Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σεβαστία Αβουρδιάδου στο εμπεριστατωμένο άρθρο που ακολουθεί:
Αναρωτηθήκατε ποτέ, ποιο άθλημα είναι αυτό που θα βοηθούσε το παιδί σας περισσότερο στη ζωή του; Κάθε παιδί είναι μοναδικό και το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να ξεχωρίσετε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του προκειμένου να επιλέξετε ένα ατομικό ή ένα ομαδικό άθλημα. Μια δοκιμή σίγουρα θα σας πείσει! Ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες (5-8 ετών), τα παιδιά αλλάζουν άποψη και δυσκολεύονται να αποφασίσουν ποιο είναι τελικά το άθλημα που τους ικανοποιεί περισσότερο.
Η καλαθοσφαίριση (το μπάσκετ), είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ομαδικά αθλήματα στον κόσμο και αυτό γιατί συνδυάζει πολλά καλά στοιχεία που βοηθούν τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους. Αρχικά, τα παιδιά μέσα από την συμμετοχή τους αναπτύσσουν τις ειδικές φυσικές ικανότητες σε ευλυγισία, ταχύτητα, δύναμη και αντοχή. Ακόμη, κοινωνικοποιούνται, επικοινωνούν και καλλιεργούν ένα πνεύμα συνεργασίας-ομαδικότητας με έντονα στοιχεία εν συναίσθησης. Σε ατομικό επίπεδο, η αυτοεκτίμηση τους, η θετική αυτοαντίληψη και αυτοπεποίθηση τους αυξάνονται, ενώ παράλληλα κατανοούν τη σημασία και τον ρόλο τους μέσα στην ομάδα. Μεγαλώνοντας, μαθαίνουν να αγωνίζονται τίμια και δίκαια με σεβασμό στον αντίπαλο, να κατανοούν την αξία της προσπάθειας, να γνωρίζουν βασικούς κανονισμούς και να τους τηρούν.
Ο όρος «κινητικές δεξιότητες» περιγράφει την ικανότητα του σώματος να διαχειρίζεται τη διαδικασία μίας κίνησης αλλά και τον συνδυασμό πολλών κινήσεων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος (κεντρικό νευρικό σύστημα), τα περιφερειακά νεύρα και οι μύες χρειάζεται να λειτουργούν μαζί αρμονικά και ταυτόχρονα. Έτσι, ο συντονισμός καθορίζεται από το πόσο καλά μπορεί ένα παιδί να χρησιμοποιεί αυτές τις κινητικές λειτουργίες για να εκτελέσει μια δράση από μια αντίδραση, όπως για παράδειγμα το ριμπάουντ ή το μπλοκ άουτ στο μπάσκετ.
Πέρα από τις τεχνικές κινήσεις που έχουν ίδια ή παρόμοια βάση στο μπάσκετ, η ικανότητα εκτέλεσης ενός παιδιού λόγω της συμμετοχής χεριών-ποδιών προϋποθέτει και τεχνική μυαλού. Ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό αυτό είναι ότι, σε ένα αμυντικό ριμπάουντ που το παιδί αντιλαμβάνεται τη δυνατότητα υπεροχής της ομάδας, το παιδί καλλιεργεί την κινητική αλλά και την οπτική δεξιότητα μαζί με όλα τα δεδομένα της φυσικής του κατάστασης. Γενικότερα, η ενασχόληση ενός παιδιού με το μπάσκετ, βοηθάει την εξέλιξη της προσωπικότητας του πολυεπίπεδα καθώς στοχεύει στον ψυχοκινητικό, τον συναισθηματικό και τον γνωστικό τομέα. Η εκμάθηση του συγκεκριμένου αθλήματος γίνεται βιωματικά και απαιτεί μια συνεχή επαφή του παιδιού με το αντικείμενο της καλαθοσφαίρισης προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα.
Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από έντονο άγχος και στρες το οποίο οι γονείς πολλές φορές μεταδίδουν και στα παιδιά τους. Η ενασχόληση των παιδιών με σωματική δραστηριότητα απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι οι ορμόνες της καλής αίσθησης και της ευτυχίας. Οι ενδορφίνες μπορεί να τονώσουν τη διάθεσή τους, να προάγουν τη χαλάρωση και να μειώσουν τον πόνο. Μπορούν επίσης να ανακουφίσουν την κατάθλιψη, να τονώσουν την αυτοεκτίμηση και να βελτιώσουν την απόδοση τους στα μαθήματα.
Για τα παιδιά το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που θα τους βοηθήσει όπως προαναφέραμε να βελτιώσουν τις κινητικές τους δεξιότητές παραμένοντας συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι. Αυτό μπορεί επίσης να τους βοηθήσει να αναπτύξουν επίγνωση ή επίγνωση της παρούσας στιγμής. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά στο να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το άγχος σε άλλους τομείς της ζωής τους.
Ένα ακόμη στοιχείο που καλό θα είναι οι γονείς να λάβουν γενικά σοβαρά υπόψη είναι να εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε παιδαγωγούς Καθηγητές Φυσικής Αγωγής με εξειδικευμένες γνώσεις, εμπειρία, ήθος και αρχές. Παρατηρείστε την αλλαγή συμπεριφοράς του παιδιού σας έπειτα από μερικές προπονήσεις, συζητήστε μαζί του σχετικά με το τι του άρεσε και τι όχι στην προπόνηση και γενικότερα προσπαθήστε να παίρνεται πληροφορίες για το κλίμα και την κουλτούρα που αναπτύσσεται στον συγκεκριμένο αθλητικό σύλλογο. Οτιδήποτε περίεργο πέσει στην αντίληψη σας αξιολογήστε το πιο προσεκτικά και παρακολουθήστε την εξέλιξη του.
Αυτό που πρέπει να θυμόσαστε όλοι είναι ότι, όποιο άθλημα και αν επιλέξει το παιδί σας, η ενέργεια του αυτή, μόνο θετικά πράγματα θα του προσφέρει στην μετέπειτα ζωή του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε αυτό που πολλοί αναφέρουν στον χώρο του αθλητισμού, ότι «το μπάσκετ χτίζει γερό κορμί και χαρακτήρα»! Δώστε στο παιδί σας την επιλογή να γίνει team player στη ζωή μέσα από το μπάσκετ γιατί πέρα όσων προαναφέραμε, θα καλλιεργήσει κυρίως κινητικές δεξιότητες που θα τον συνοδεύουν σε όλη του τη ζωή!
Οι Ειδικοί Επιστήμονες
Σεβαστία Αβουρδιάδου, Ph.D., M.Sc., Δρ.Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
Η Σεβαστία Αβουρδιάδου είναι πτυχιούχος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος με ερευνητικό έργο (Δημοσιεύσεις Άρθρων σε Ξενόγλωσσα Επιστημονικά Περιοδικά), αθλητικές διακρίσεις στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης, επαγγελματική εμπειρία σε προγράμματα ΑγΟ, σε αθλητικούς συλλόγους, σε σχολείο και στον τομέα οργάνωσης και διοίκησης αθλητισμού. Επίσης είναι απόφοιτη Εθνικής Σχολής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΣΤΑ). Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια – συνέδρια σε Ελλάδα και εξωτερικό αθλητικού μάνατζμεντ, αθλητικού τουρισμού, δημοσίων σχέσεων αλλά και σε άλλα γενικού περιεχομένου του επιστημονικού της αντικειμένου και έχει προσφέρει εθελοντική εργασία σε διάφορες αθλητικές διοργανώσεις. Σήμερα, εργάζεται ως μόνιμη διοικητική υπάλληλος στο Τμήμα Αθλητικής Ανάπτυξης του Δήμου Κατερίνης.