Τένις: Το μεγάλο μυστικό της μακροζωίας!

Απόδειξη, η θέσπιση επίσημης κατηγορίας αθλητών άνω των 90, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις!!

Τένις: Το μεγάλο μυστικό της μακροζωίας!
Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου 2023 Ρεπορτάζ: Ελένη Ρανδζή

Ο Έλληνας πρωταθλητής αντισφαίρισης Γιώργος Σταματιάδης αναλύει τα οφέλη του αθλήματος και συμβουλεύει…

Το αγαπημένο άθλημα του τένις, ή αλλιώς αντισφαίριση, όπως κατά κανόνα αναφέρεται στα ελληνικά, χαρίζει μακροζωία στους αθλητές του. Το μυστικό αυτό το γνωρίζουν καλά, όσοι το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους και διαπιστώνουν, ότι διατηρούν την καλή φυσική κατάστασή τους και σε προχωρημένες ηλικίες των 80 και 90 plus.

 «Με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, το τένις έχει αναδειχθεί σε ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά μακροζωίας, κι αυτό είναι το σημαντικότερο πλεονέκτηματου αθλήματος» βεβαιώνει ο πρωταθλητής τένις Γιώργος Σταματιάδης, και υπεύθυνος Αντισφαίρισης Μαχητών Πεύκων Θεσσαλονίκης. Απόδειξη των ανωτέρω αποτελεί το γεγονός ότι « η Παγκόσμια Ομοσπονδία Τένις έχει ορίσει και επίσημη ηλικιακή κατηγορία αγώνων για τους αθλητές άνω των 90 ετών, κάτι που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και αποδεικνύει την παράταση του προσδόκιμου ζωής των αθλητών, που αν και ηλικιωμένοι έχουν καλή υγεία, βρίσκονται σε φόρμα και συμμετέχουν σε αγώνες με συνομηλίκους τους. Πρόκειται για αθλητές που έπαιζαν από νεώτεροι τένις και συνεχίζουν να παίζουν στους επίσημους αγώνες παρόλο που μεγάλωσαν πολύ και ξεπέρασαν αισίως τα 90 έτη. Τους αποκαλούμε ‘μεγάλα παιδιά’ και όπως όλα δείχνουν ανταποκρίνονται μια χαρά στις απαιτήσεις των αγώνων της κατηγορίας τους» υπογράμμισε ο πρωταθλητής κ. Σταματιάδης.

 « Κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς, στο ότι κατά τη διάρκεια της άθλησης λειτουργεί πολύ καλά η καρδιά και διαπιστώνεται μια επίσης καλή λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου οργανισμού. Εργάζονται οι αρτηρίες,  η αναερόβια άσκηση, γεγονός που αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του αθλήματος».

Το τένις γυμνάζει το σώμα – ωφελεί την ψυχή

Με το τένις γυμνάζεται ολόκληρο το σώμα, όπωςαναφέρει ο Έλληνας πρωταθλητής, και όχι μόνο μία μυϊκή ομάδα όπως συμβαίνει με κάποια άλλα αθλήματα, τα χέρια και τα πόδια ασκούνται συντονισμένα, κι ακόμα περισσότερο συμμετέχει και «γυμνάζεται» το μυαλό, κι αυτό είναι ένα επιπλέον σημαντικό όφελος για τον αθλητή που ασχολείται έστω ερασιτεχνικά. Επίσης μπορεί κάποιος να παίζει σε όλες τις ηλικίες από μικρό παιδί από τα 5 έτη μέχρι τα 95.

Ο Γιώργος Σταματιάδης άρχισε να παίζει τένις από τότε που θυμάται τον εαυτό του. «Από την κούνια βρίσκομαι στο γήπεδο» λέει χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωταθλητής. «Μόλις μπόρεσα να πιάσω ρακέτα στα χέρια μου, από τριών, τεσσάρων ετών, άρχισα κιόλας να παίζω. Τώρα θα κλείσω τα 27, οπότε έχω σχεδόν 25 χρόνια στο γήπεδο, όλη μου τη ζωή». Την αγάπη του για το άθλημα την χρωστάει στον πατέρα του, Δημήτρη  Σταματιάδη που ήταν αθλητής τένις και είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντισφαίρισης.

Σήμερα παρόλο που είναι δικηγόρος και ασκεί ένα απαιτητικό επάγγελμα, εκπαιδεύει μικρούς και μεγάλους στην Ακαδημία των Πεύκων, αλλά  εξακολουθεί να παίρνει μέρος στους αγώνες.

 Το τένις, πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στο σώμα, έχει ευεργετική επίδραση και  στην ψυχική υγεία. « Ειδικά για τους ενήλικες τους βοηθάει να ξεσκάσουν, να ξεφύγουν λίγο από τα προβλήματα της καθημερινότητας,  να φωνάξουν, να εκφραστούν και να ξεδώσουν. Επίσης προσφέρει  τον συνδυασμό άθλησης και παιχνιδιού δημιουργώντας συνθήκες ψυχαγωγίας κατά την άθληση, σε αντίθεση με άλλα είδη  που θεωρούνται κάπως μονότονα. Συνήθως παίζουν με παρέες και διασκεδάζουν, κάτι που είναι πάρα πολύ ωραίο και ταυτόχρονα δημιουργεί νέες κοινωνικές σχέσεις».

 Τα τελευταία χρόνια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος καθώς έχει διαδοθεί σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. 

Πώς να αποφύγεις τους μικροτραυματισμούς στο τένις

Δεν υπάρχουν κίνδυνοι στο τένις, αλλά μπορεί κάποιος να υποστεί τραυματισμούς όπως και σε κάθε άλλο άθλημα. Σύμφωνα με τον πρωταθλητή μας, «καλό είναι να γίνεται μια εξέταση της καρδιάς για προληπτικούς λόγους πριν ξεκινήσει να παίζει κάθε ενδιαφερόμενος. Εμείς το έχουμε καθιερώσει σε όλα τα παιδιά στην αρχή κάθε χρονιάς να φέρουν και μια βεβαίωση από τον καρδιολόγο».

«Στο τένις μεγάλο ρόλο παίζει και η επιφάνεια όπου γίνεται το παιχνίδι, διότι ανάλογα με το αν είναι σκληρή ή πιο μαλακή, γίνεται και η αντίστοιχη καταπόνηση στο σώμα. Το χώμα και η μοκέτα έχουν πολύ λιγότερη καταπόνηση στο σώμα, τη μέση, σε αντίθεση με τα hard courts, ή green sets όπως τα λέμε που είναι σαν «τσιμέντο».

«Συνήθως, όσοι έπαιζαν από μικρές ηλικίες πάνω σε σκληρές επιφάνειες είναι λογικό να αποκτήσουν κάποια προβλήματα μακροπρόθεσμα. Αντιθέτως όσοι έπαιζαν σε χώματα, μοκέτες και πιο μαλακές επιφάνειες δεν αντιμετωπίζουν τέτοια  ζητήματα σε μεγάλη έκταση. Οι αθλητές αντιμετωπίζουν θέματα στα γόνατα, ή τον αγκώνα πολλές φορές, Ωστόσο, μπορεί να προκύψουν μυϊκοί τραυματισμοί που χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση με φυσιοθεραπείες, ανάλογα με το είδος του τραυματισμού και τότε απαιτείται  λίγη ξεκούραση. Οι επιγονατίδες προστατεύουν στην περίπτωση που υπάρχουν ήδη κάποιες ενοχλήσεις».

Οι καρποί μπορούν επίσης να τραυματιστούν, « βέβαια εξαρτάται από την τεχνική του αθλητή, ανάλογα με τον τρόπο χτυπήματος μπορεί να συμβεί και ένας τραυματισμός, κυρίως αν δεν προσέχει και κάνει κάποια κακή εκτέλεση του χτυπήματος.  Αλλά όσο πιο καλή τεχνική και γενικότερα όσο πιο καλή βάση τεχνικής έχει τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να έχει τραυματισμούς.

Από εκεί και πέρα κάθε αθλητής σε αγωνιστικό επίπεδο που παίζει σε πιο υψηλή ένταση πρέπει να κάνει και τη γυμναστική του, να διατηρείται και γενικότερα να είναι σε πιο καλή κατάσταση όλο του το σώμα για να μπορεί να φέρει όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση».

Για να ξεκινήσει κάποιος χρειάζεται να πάει σε ένα κλαμπ, έχοντας μια ρακέτα, αθλητική περιβολή, να οπλιστεί με καλή διάθεση και να αρχίσει το παιχνίδι. Τόσο απλά…

Αν δεν το διαβάσατε...