Ελπίδες για τον καρκίνο του πνεύμονα από την Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος
Το πρόγραμμα "Προλαβαίνω -Θεραπεύω"
Σώζει η έγκαιρη διάγνωση μέσω ετήσιων αξονικών χαμηλής ακτινοβολίας στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΝΘΕ κ. Ηρακλή Τιτόπουλο
Σύγχρονο «φονιά της ανθρωπότητας» χαρακτηρίζουν οι πνευμονολόγοι τον καρκίνο του πνεύμονα, μια ιδιαίτερα θανατηφόρο μορφή η οποία ενοχοποιείται για εκατομμύρια θανάτους ανά τον κόσμο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο καρκίνος του πνεύμονα σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους κάθε χρόνο, από ότι ο καρκίνος του προστάτη, του εντέρου και του μαστού συνολικά.
«Αναμφισβήτητα πρόκειται για τον σύγχρονο ΄΄φονιά της ανθρωπότητας΄΄, διότι, όταν διαγνωστεί, δυστυχώς πλέον είναι πολύ αργά! Ως γνωστό διαγιγνώσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις και το μοιραίο έρχεται σύντομα» ανέφερε στο «Α&Ω της Υγείας» ο επεμβατικός πνευμονολόγος, διδάκτωρ ΑΠΘ κ. Ηρακλής Τιτόπουλος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού και πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (Ε.Ν.Θ.Ε.).
«Παρά την ανάπτυξη της φαρμακοτεχνολογίας με θεραπείες, ανοσοθεραπείες, χημειοθεραπείες, καινούρια σκευάσματα και παρά τις σύγχρονες εξελίξεις πάνω στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τα ποσοστά είναι απογοητευτικά, τόσο της θεραπείας όσο και της ίασης, επομένως σήμερα δεν φαίνεται να έχουμε σημαντική βελτίωση, όσον αφορά την επιβίωση από τον καρκίνο του πνεύμονα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΝΘΕ κ. Τιτόπουλος.
Κάποιες ελπίδες παρουσιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, από την έγκαιρη διάγνωση που μπορεί να αλλάξει σημαντικά την πορεία του ασθενή και να μετατρέψει τον καρκίνο του πνεύμονα από μία θανατηφόρο νόσο σε χρόνιο νόσημα και πολλές φορές πλήρως ιάσιμο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος, οι γιατροί κατέβαλλαν πολλές και επίπονες προσπάθειες στο παρελθόν ώστε να μπορέσουν να διαγνώσουν έγκαιρα τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά απέτυχαν.
«Τελευταία η αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας η λεγόμενη low dose, φαίνεται ότι έχει αλλάξει αυτό το δυσμενές κλίμα υπό την προϋπόθεση ότι θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή σε άτομα στα οποία μπορεί πιο εύκολα να εμφανιστεί ο καρκίνος του πνεύμονα» τόνισε ο ειδικός πνευμονολόγος κ. Τιτόπουλος. «Τα άτομα αυτών των ομάδων πρέπει να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε μία αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, τη λεγόμενη low dose ct, προκειμένου να μην κινδυνεύσει η υγεία τους από τις τακτικές επαναλήψεις. Έτσι γίνεται σύγκριση της μιας αξονικής με την προηγούμενη και αν διαπιστώσουμε μια μικρή μεταβολή, βάσει του παγκόσμιου πρωτοκόλλου, προβαίνουμε στις κατάλληλες εξετάσεις, με αποτέλεσμα έναν καρκίνο εν τω γενέσθαι, να μην τον αφήσουμε να εξελιχθεί αλλά να τον θεραπεύσουμε πριν γίνει κακοήθεια».
Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι χρόνιοι καπνιστές ή τα άτομα που εργάζονται σε χώρους ανθυγιεινούς, όπου ενοχοποιούνται εισπνεόμενες καρκινογόνες ουσίες, καθώς και άτομα με θετικό κληρονομικό ιστορικό.
«Ένα μικρό οζίδιο το οποίο μπορεί να είναι αθώο στην αρχή, αν εντοπιστεί σε μία αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποσοβείται ο κίνδυνος να μετατραπεί σε έναν θανατηφόρο καρκίνο του πνεύμονα».
Η ενημερωτική καμπάνια «Προλαβαίνω- Θεραπεύω»
Το ενημερωτικό πρόγραμμα «Προλαβαίνω- Θεραπεύω» που ξεκίνησε η Εταιρεία Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα αναμένεται να ενταχθεί στις προληπτικές εξετάσεις του συστήματος υγείας για όλα τα θανατηφόρα νοσήματα.
« Ως πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος» τόνισε ο κ. Τιτόπουλος, «έχω σοβαρές πληροφορίες και υποσχέσεις, ότι από το 2024 θα ενταχθεί και η πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα με την αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του υπουργείου υγείας, έτσι ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος, μέσω της καμπάνιας «Προλαβαίνω- Θεραπεύω» και όσοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου να υποβάλλονται δωρεάν στις προληπτικές εξετάσεις».
.
Οι Ειδικοί Επιστήμονες
Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, MD, PhD, επεμβατικός πνευμονολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ
https://bronchoscopos.grΟ Δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, MD, PhD, είναι επεμβατικός πνευμονολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ., Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής Ιατρικού Διαβαλκανικού και Πρόεδρος της Εταιρείας Νοσημάτων Θώρακος Ελλάδος (ΕΝΘΕ). Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Ιατρική στο τμήμα Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Υπηρέτησε επί 5ετία ως επιστημονικός συνεργάτης της Πνευμονολογικής Κλινικής Α.Π.Θ. με ανάθεση κλινικού, επιστημονικού και εκπαιδευτικού έργου. Εκπαιδεύτηκε στην Επεμβατική Πνευμονολογία (βρογχοσκόπηση, άκαμπτη βρογχοσκόπηση, τοποθέτηση stents, CP-EBUS, Radial EBUS, θωρακοσκόπηση) σε εξειδικευμένα τμήματα επεμβατικής πνευμονολογίας Νοσοκομείων της Ευρώπης, και συγκεκριμένα: Στο Saint Marguerite Hospital, Μασσαλία της Γαλλίας, Ospedali Civili di Brescia, Μπρέσια, Ιταλία, Κartal Hastanesi Hospital, της Κωνσταντινούπολης, Careggi Hospital, Φλωρεντία της Ιταλίας, Morgagni Hospital, Φορλί της Ιταλίας. Κατέχει πλήθος επιστημονικών εργασιών που έχουν δημοσιευθεί σε ξένα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά. Έχει πλήθος εργασιών σε επιστημονικά διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ενώ, έχει κληθεί να προεδρεύσει σε πολλές επιστημονικές συνεδρίες και στρογγυλές τράπεζες. Έχει συμμετοχή σε όλα τα Συνέδρια Πνευμονολογίας στο εσωτερικό, σε πολλά εξ αυτών ως ομιλητής. Είναι ενεργό μέλος της Παγκόσμιας (WABIP) και Ευρωπαϊκής (EABIP) Εταιρείας Επεμβατικής Πνευμονολογίας.