Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξήθηκε στις νεότερες ηλικίες

Μειώθηκαν τα περιστατικά άνω των 50 ετών λόγω των προληπτικών εξετάσεων και της διακοπής του καπνίσματος

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξήθηκε στις νεότερες ηλικίες
Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 Α&Ω της Υγείας newsroom

Η αύξηση σωματικού βάρους, η έλλειψη άσκησης και η εκτεταμένη χρήση αντιβιοτικών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεαρότερες ηλικίες.

 Σύμφωνα με τον διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Θεαγένειο» κ. Δημήτριο Τζιλβέ,  μελέτες έχουν καταδείξει, ότι η αύξηση του δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) κατά 5 μονάδες, επιβαρύνει κατά 20% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε νέες ηλικίες. Όταν ο χρόνος μπροστά στην τηλεόραση ξεπερνά τις 14 ώρες την εβδομάδα, τότε ο κίνδυνος αυτός ανέρχεται κατά 69%.  Παράλληλα η αυξημένη χρήση αντιβιοτικών έχει επίσης αρνητικά αποτελέσματα διότι επιφέρει αλλαγή του μικροβιώματος στο παχύ έντερο.

Άλλοι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου στις νεαρότερες ηλικίες, είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων προϊόντων κρέατος.

«Ωστόσο, ο ισχυρότερος γνωστός παράγοντας κινδύνου είναι το οικογενειακό ιστορικό» επισήμανε ο κ. Τζιλβές. « Άτομα που έχουν συγγενή πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος έντερου παρουσιάζουν 2-4 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των συγγενών με καρκίνο και ειδικότερα όταν αυτός εμφανίστηκε σε ηλικία κάτω των 50 ετών, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος νόσησης».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μείωση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου και του ποσοστού θνησιμότητας σε ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών, όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Θεαγενείου», αποδίδοντας τα ενθαρρυντικά αυτά στοιχεία στον προληπτικό έλεγχο, αλλά και στην αλλαγή συνηθειών, όπως είναι η διακοπή του καπνίσματος.

Αντιθέτως στις ηλικίες κάτω των 50 ετών τα αποτελέσματα δεν είναι εξίσου ευοίωνα, σύμφωνα με τον Διευθυντή κ. Τζιλβέ, καθώς καταγράφεται αύξηση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου και στα δύο φύλα. Στις περιπτώσεις αυτές εμφανίζεται πιο συχνά σε προχωρημένο στάδιο και συνήθως η διάγνωση γίνεται με καθυστέρηση.

Αναγκαίος ο προληπτικός έλεγχος από τα 45 έτη

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, συνιστά την έναρξη του προληπτικού ελέγχου από τα 45 έτη. Στις περιπτώσεις, όμως, που υπάρχει τουλάχιστον ένας συγγενής πρώτου βαθμού με καρκίνο παχέος εντέρου ή δύο και περισσότεροι δεύτερου βαθμού συστήνεται οι διαγνωστικοί έλεγχοι να ξεκινούν από τις ηλικίες των 40 ετών.

Οι νέες θεραπείες αυξάνουν την επιβίωση των ασθενών

Σύμφωνα με τον κ. Τζιλβέ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου αντιμετωπίζεται με επιτυχία χάρη στην πρόληψη και τις σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους. Η θεραπεία πρώτης επιλογής είναι η χειρουργική με την αφαίρεση τμήματος του παχέος εντέρου ή ακόμα και των πιθανών μεταστάσεων στο ήπαρ ή στους πνεύμονες, όταν ο αριθμός τους είναι περιορισμένος.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν νεότερα φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων, αναστέλλοντας την περαιτέρω ανάπτυξη του όγκου. Οι συνδυασμοί των φαρμακευτικών θεραπειών έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση της επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου», επισήμανε ο κ. Τζιλβές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανοσοθεραπεία που κινητοποιεί το ανοσολογικό σύστημα του ασθενή για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Η ανοσοθεραπεία χορηγείται μετά τον προσδιορισμό συγκεκριμένων δεικτών, δηλαδή του μοριακού προφίλ του όγκου, δίνοντας την ευκαιρία εξατομικευμένης θεραπείας. Σε μελέτες ασθενών με καρκίνο ορθού στους οποίους χορηγήθηκε ανοσοθεραπεία, οι όγκοι θεραπεύτηκαν χωρίς να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

«Νεότερη εξέλιξη στη θεραπεία του προχωρημένου τοπικά καρκίνου αποτελεί η χορήγηση χημειοθεραπείας πριν τη διενέργεια χειρουργικής επέμβασης. Σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν το 2023, η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβίωση του ασθενή ελεύθερου νόσου», υπογράμμισε ο κ. Τζιλβές. Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο του 43ου πανελληνίου γαστρεντερολογικού συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη.

Αν δεν το διαβάσατε...