Περήφανοι Όλοι: Η τέχνη συναντά την εθνική επέτειο
Η τέχνη ένα σημαντικό μέσο έκφρασης, η οποία συμβάλει στην ψυχική υγεία και τη διαδραστική επικοινωνία μεταξύ δημιουργών και κοινού, συναντάται με την ελληνορθόδοξη παράδοση και την ιστορία μας, σε ένα εξαιρετικό video της χορωδίας «Λύχνος» της Θεσσαλονίκης, που αποτίνει φόρο τιμής με το τραγούδι «Περήφανοι Όλοι» στις ηρωικές μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, με αφορμή την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.
Η κινηματογραφική παραγωγή παρουσιάζει την ζωή των κλεφτών και αρματολών στα βουνά την εποχή του Αγώνα για την απελευθέρωση της χώρας, ζωντανεύοντας το όμορφο τραγούδι και αγγίζοντας τις ψυχές μικρών και μεγάλων.
Η καλλιτεχνική δημιουργία, σύμφωνα με τους ειδικούς, συνδέεται με την ψυχαγωγία, την αγωγή της ψυχής στα ανώτερα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού και επιτυγχάνει την αρμονία σώματος και ψυχής, μέσω της πνευματικής μεταμόρφωσης του ανθρώπου και της αλλαγής της αισθητικής του.
«Η μουσική και το θέατρο αποτελούν δύο από τις πιο δυνατές μορφές έκφρασης της τέχνης. Μέσα από αυτές τις δύο μορφές τέχνης, οι άνθρωποι μπορούν να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους, να επικοινωνήσουν με άλλους και να ανακαλύψουν νέες πτυχές του εαυτού τους» τόνισε ο ιατρός, υπεύθυνος της Χορωδίας «Λύχνος», κ. Ηλίας Χουρπουλιάδης.
«Η δημιουργικότητα και η έκφραση που προκύπτουν μέσα από την ενασχόληση με τη μουσική και το θέατρο μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος, να απομακρύνουν για λίγο τη σκέψη μας από τις δυσκολίες της καθημερινότητας, να ενισχύσουν τα αισθήματα χαράς και ευημερίας και να βελτιώσουν την ψυχική μας υγεία και κατά συνέπεια και τη σωματική μας υγεία. Όταν νιώθουμε ευτυχισμένοι και ισορροπημένοι στο εσωτερικό μας, αυτό αντικατοπτρίζεται θετικά και στη φυσική μας κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Χουρπουλιάδης.
Τα μουσικά video της χορωδίας “Λύχνος” στο κανάλι της στο Υoutube «συνδέουν τις δυο αυτές μορφές έκφρασης της τέχνης, τη μουσική και το θέατρο, προσφέροντας υγιή ψυχαγωγία αλλά και αναδεικνύοντας την ελληνοχριστιανική παράδοση» επισήμανε ο κ. Χουρπουλιάδης.
Με την πρόσφατη επίκαιρη παραγωγή του τραγουδιού “Περήφανοι όλοι” του Πασχάλη Αρβανιτίδη, ο σύνδεσμος νέων “Λύχνος” επέλεξε να τιμήσει με τον δικό του τρόπο τους ήρωες της εθνικής επετείου ενσαρκώνοντας το φρόνημα και την προσήλωσή τους στην σωτηρία της πατρίδας. Πρόκειται για ένα τραγούδι που ο γνωστός καλλιτέχνης συνέθεσε το 1971, όταν επισκέφθηκε τη γενέτειρα της μητέρας του στα Γρεβενά και είδε παλιές φωτογραφίες των προγόνων του, οι οποίοι ήταν Μακεδονομάχοι. Εκείνες οι φωτογραφίες τον ενέπνευσαν να συνθέσει το τραγούδι που είχε γίνει επιτυχία και τότε.
Η μουσική συναντά τη θεατρική δημιουργία στη νέα παραγωγή της δραστήριας χορωδίας και μας ταξιδεύουν στην εποχή της επανάστασης του 1821. Τα γυρίσματα έγιναν στους όμορφους τόπους της Χωρούδας, του Φιλύρου και του Λευκοχωρίου, με τα μέλη της χορωδίας να υποδύονται τους ήρωες μεταδίδοντας συγκίνηση για τη θυσία τους.
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: “Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά”
Το video ξεκινά με τα λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του εμβληματικού ηγέτη της Ελληνικής Επανάστασης, ο οποίος σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές είχε βροντερή φωνή και ευχέρεια λόγου που του χάριζε τη δυνατότητα να επιβάλλεται απέναντι στους εχθρούς της πατρίδας.
Το λόγια του είναι από το διάλογό του με τον άγγλο αξιωματικό Hamilton, όπου του εξηγεί τις βάσεις της ελληνικής επανάστασης:
Μίαν φοράν, όταν επήραμεν το Ναύπλιον, ήλθε ο Άμιλτων να με ιδή. Μου είπε ότι: “Πρέπει οι Έλληνες να ζητήσουν συμβιβασμόν και η Αγγλία να μεσιτεύση”. Εγώ του αποκρίθηκα ότι: “Αυτό δεν γίνεται ποτέ, ελευθερία ή θάνατος. Εμείς, καπετάν Άμιλτων, ποτέ συμβιβασμόν δεν εκάμαμεν με τον Τούρκο. Άλλους έκοψε, άλλους εσκλάβωσε με το σπαθί και άλλοι, καθώς εμείς, εζούσαμεν ελεύθεροι από γενεά εις γενεά. Ο βασιλεύς μας εσκοτώθη, καμμία συνθήκη δεν έκαμε. Η φρουρά του είχε παντοτινόν πόλεμον με τους Τούρκους και δύο φρούρια ήταν πάντοτε ανυπότακτα”. Με είπε: “Ποία είναι η βασιλική φρουρά του, ποία είναι τα φρούρια;”. “Η φρουρά του βασιλέως μας είναι οι λεγόμενοι κλέφτες, τα φρούρια η Μάνη και το Σούλι και τα βουνά”. Έτσι δεν με ομίλησε πλέον.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης διέθετε στρατηγικό νου, μέγιστη ικανότητα πειθούς, ήξερε να μιλήσει μέσα στη λαϊκή ψυχή, να ενισχύει το φρόνημα του λαού και να κινητοποιεί τον καθένα προς τον εθνικό στόχο, την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό.
«Μας παρέδωσαν μια πατρίδα ελεύθερη την οποία οφείλουμε να τη διατηρήσουμε για να μπορούν αυτοί να κοιμούνται ήσυχοι πια….»
«Το τραγούδι παρουσιάζει τη ζωή των κλεφτών και των αρματολών στα βουνά, την πίστη τους στον Χριστό, στην αξία της πατρίδας, της οικογένειας και της ελευθερίας, για αυτές τις αξίες πολεμούν και δίνουν ακόμη και τη ζωή τους» ανέφερε ο υπεύθυνος της χορωδίας «Λύχνος» κ. Χουρπουλιάδης. «Ελευθερία ή Θάνατος διαλαλούν. Και μας παρέδωσαν μια πατρίδα ελεύθερη την οποία οφείλουμε να τη διατηρήσουμε για να μπορούν αυτοί να κοιμούνται ήσυχοι πια….»
Xορωδία “Λύχνος” Θεσσαλονίκης: 25ετής καλλιτεχνική και ανθρωπιστική δράση
Η χορωδία “Λύχνος” του ομώνυμου νεανικού Συνδέσμου της Ο.Χ.Α. “Απολύτρωσις” λειτουργεί από το 1999 συνοδεύοντας δραστηριότητες της Αδελφότητας, συντροφεύοντας πάσχοντες αδελφούς μας με επισκέψεις σε νοσοκομεία, φυλακές και άλλα κοινωφελή ιδρύματα, και συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός της πόλης μας.
Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά τραγούδια καθώς και χριστιανικά τραγούδια, πολλά από τα οποία είναι δικές της συνθέσεις. «Κύριος σκοπός της χορωδίας μας είναι να διαδίδει μέσω της μουσικής το μήνυμα της αγάπης προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο και την πατρίδα μας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χουρπουλιάδης..
«Αν και την περίοδο της πανδημίας δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, της δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει ένα μικρό studio ηχογραφήσεων και μια virtual choir, ώστε να μπορεί να καλύπτει και με αυτό τον τρόπο τις δράσεις της. Έτσι με την ευλογία του Κυρίου μας αξιοποιήθηκε θετικά η δυσχέρεια αυτή, ώστε να παραχθούν νέοι καρποί που μπορείτε να χαρείτε στο κανάλι της χορωδίας στο Υoutube».