Ψυχαγωγία: Η τέχνη ταξιδεύει με το Καράβι της Ελπίδας
Η έλξη που προκαλεί η καλλιτεχνική δημιουργία διεγείροντας το νου και τα ανθρώπινα συναισθήματα, αποτυπώνεται με έναν πολύ όμορφο τρόπο στο βίντεο κλιπ «Το Καράβι της Ελπίδας» της χορωδίας «Λύχνος» Θεσσαλονίκης, το οποίο αναδεικνύει την ιστορία και ταυτόχρονα παρασύρει σε ένα μαγευτικό ταξίδι εθνικής αυτογνωσίας.
Αν και γράφτηκε εμπνευσμένο από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το τραγούδι ξυπνά εμβληματικές ιστορικές μνήμες, με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου στις 19 Μαΐου, και την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453 που σήμανε και το τέλος της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Το βίντεο κλιπ του τραγουδιού “Το Καράβι της Ελπίδας”, ερμηνευμένο από τη χορωδία του «Λύχνου», αποτελεί ένα σύγχρονο έργο τέχνης που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την καλλιτεχνική δημιουργία, εστιάζοντας στην ιστορική γνώση και στα δραματικά κεφάλαια του παρελθόντος, που δεν μπορεί να αγγίξει η λήθη.
Η παραγωγή του βίντεο συνδυάζει στοιχεία ψυχαγωγίας με την καλλιτεχνική έκφραση, δημιουργώντας ένα οπτικοακουστικό θέαμα που όχι μόνο διασκεδάζει αλλά και εμπνέει το κοινό. Οι σκηνές με τη χορωδία του «Λύχνου» να ερμηνεύει το τραγούδι με φόντο την απέραντη θάλασσα και τα παραδοσιακά καΐκια, παραπέμπουν σε εικόνες από το παρελθόν και αναδεικνύουν την πλούσια ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας.
Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην παραλία της Κρήνης στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και σε ένα καρνάγιο στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο της πόλης. Οι τοποθεσίες αυτές με τη φυσική τους ομορφιά και την ιστορική τους βαρύτητα, ταιριάζουν απόλυτα με το πνεύμα του τραγουδιού.
Ψυχαγωγία και ψυχική υγεία
«Η ψυχαγωγία αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Η συμμετοχή στα ανώτερα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού εμπλουτίζει πνευματικά και αισθητικά, πρωτίστως τον ίδιο τον καλλιτέχνη και μυεί τον δημιουργό και το κοινό σε ένα άλλο ανώτερο επίπεδο επιτυγχάνοντας την αρμονία σώματος και ψυχής» τόνισε ο υπεύθυνος της Χορωδίας «Λύχνος» ιατρός, κ. Ηλίας Χουρπουλιάδης.
«Είναι γνωστό ότι η ψυχαγωγία μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και στρες, να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής του σύγχρονου ανθρώπου που συχνά ταλανίζεται από πιεστικές καταστάσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας. Η ενασχόληση με την τέχνη επιτρέπει μια ποιοτική διέξοδο από τα προβλήματα, μπορεί να αποσπάσει το μυαλό από τις ανησυχίες, να κάνει τους ανθρώπους να νιώσουν ανανεωμένοι, γεγονός που έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία» επισήμανε ο κ. Χουρπουλιάδης.
Οι εναέριες λήψεις με drones
Η χρήση της τεχνολογίας drone προσφέρει εντυπωσιακές εναέριες λήψεις, αναδεικνύοντας τη φυσική ομορφιά της ακτής και του γραφικού τοπίου της Καλαμαριάς. Το drone καταγράφει μοναδικές σκηνές από ψηλά, σε οποιαδήποτε περιοχή κριθεί απαραίτητο, δημιουργώντας μια αίσθηση ελευθερίας και ανοιχτού ορίζοντα, που συνδέεται άμεσα με το θέμα του τραγουδιού – την ελπίδα και την αναζήτηση νέων οριζόντων.
Το τελευταίο καράβι…
Οι στίχοι του τραγουδιού ανήκουν στον Γεώργιο Αθανασιάδη – Νόβα (Αθάνα),δημοσιογράφο, ο οποίος έγινε περισσότερο γνωστός για την ενασχόλησή του με την ποίηση και για την πολιτική του σταδιοδρομία. Ως πολεμικός ανταποκριτής Αθηναϊκών εφημερίδων είχε παρακολουθήσει τη Μικρασιατική Εκστρατεία του 1921 από τη Σμύρνη έως και πέραν του Σαγγάριου. Εκεί είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τις νικηφόρες προελάσεις του ελληνικού στρατού στα βάθη της Μικράς Ασίας και να θαυμάσει τα σεπτά μνημεία του αρχαιοελληνικού, ελληνιστικού και βυζαντινού πολιτισμού.
Το ποίημα ανήκει στην ποιητική συλλογή του «Αίνος και Θρήνος» που ήταν αφιερωμένη στην επέτειο των πενήντα χρόνων από την Μικρασιατική Τραγωδία, με την ευκαιρία της οποίας και με σκοπό την τόνωση της Εθνικής Μνήμης, απήγγειλε ο ίδιος «ολίγους στίχους»:
«Όλα μας τα καράβια πίσω γυρίσανε!
Σπασμένα τα κατάρτια, σκισμένα τα πανιά,
Γύρισαν απ΄ τη Σμύρνη κι από τα Μουντανιά….
…Μα ένα καράβι μαύρο πίσω δεν γύρισε.
Ποιους κάβους αρμενίζει, ποια πέλαγα περνά,
Και πουθενά δε βγαίνει, δε φτάνει πουθενά;…
…Τάχα να’ χει βουλιάξει, τάχα να στοίχειωσε;
Δεν θα ξανάρθει τάχα στην πατρική του αχτή;
Ωιμέ! Κι έχει φορτώσει το πιο ακριβό φορτί. …»
«Το τραγούδι “Το Καράβι της Ελπίδας” είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα, το οποίο αναφέρεται στα καράβια που ήρθαν από τη Σμύρνη και τα Μουδανιά, φέρνοντας πίσω θραύσματα από το παρελθόν μας» εξήγησε ο υπεύθυνος της Χορωδίας «Λύχνος» κ. Χουρπουλιάδης.
«Το ποίημα μιλά για την καταστροφή, τα δάκρυα και τον πόνο, αλλά και για την ελπίδα που δεν έσβησε ποτέ, φορτωμένη στο τελευταίο καράβι. Αυτό το καράβι, γεμάτο ελπίδα, εξακολουθεί να πλέει στα πέλαγα, αναζητώντας τον δρόμο της επιστροφής».
Αναφερόμενος στα γυρίσματα που έλαβαν χώρα στο καρνάγιο, στο ανατολικό παράκτιο μέτωπο της πόλης, ο κ. Χουρπουλιάδης σχολίασε ότι «προσδίδουν μια αυθεντική αίσθηση του ναυτικού παρελθόντος και της χειροτεχνικής παράδοσης της περιοχής. Οι στίχοι του τραγουδιού, “Όλα μας τα καράβια πίσω γυρίσανε! Σπασμένα τα κατάρτια, σκισμένα τα πανιά,” συνδέονται άμεσα με την εικόνα του καρνάγιου, όπου τα καράβια επισκευάζονται και αναγεννώνται, συμβολίζοντας την ελπίδα και την ανθεκτικότητα του ελληνικού λαού».
Το τραγούδι και το βίντεο “Το Καράβι της Ελπίδας” αποτελούν, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Χορωδίας, «έναν φόρο τιμής στην ελληνική ιστορία και παράδοση, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον. Με την υψηλή ποιότητα της παραγωγής και την καλλιτεχνική προσέγγιση, το βίντεο καταφέρνει να δημιουργήσει μια συναισθηματική σύνδεση με το κοινό, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και δύναμης».
Η σύζευξη της τέχνης με την ιστορία προσφέρει μια ολοκληρωμένη ψυχαγωγική εμπειρία, που σίγουρα θα μείνει αξέχαστη σε όσους το παρακολουθήσουν.
25 χρόνια Χορωδίας «Λύχνος»: καλλιτεχνική και κοινωνική δράση
Η χορωδία “Λύχνος” του ομώνυμου νεανικού Συνδέσμου της Ο.Χ.Α. “Απολύτρωσις” λειτουργεί από το 1999 συνοδεύοντας δραστηριότητες της Αδελφότητας, συντροφεύοντας πάσχοντες αδελφούς μας με επισκέψεις σε νοσοκομεία, φυλακές και άλλα κοινωφελή ιδρύματα, και συμμετέχοντας σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός της πόλης μας.
Το ρεπερτόριό της Χορωδίας του «Λύχνου» περιλαμβάνει βυζαντινούς ύμνους, παραδοσιακά τραγούδια καθώς και χριστιανικά τραγούδια, πολλά από τα οποία είναι δικές της συνθέσεις. «Κύριος σκοπός της χορωδίας μας είναι να διαδίδει μέσω της μουσικής το μήνυμα της αγάπης προς τον Θεό, τον συνάνθρωπο και την πατρίδα μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χουρπουλιάδης..
«Αν και την περίοδο της πανδημίας δεν μπορούσε να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις, της δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσει ένα μικρό studio ηχογραφήσεων και μια virtual choir, ώστε να μπορεί να καλύπτει και με αυτό τον τρόπο τις δράσεις της. Έτσι με την ευλογία του Κυρίου μας αξιοποιήθηκε θετικά η δυσχέρεια αυτή, ώστε να παραχθούν νέοι καρποί που μπορείτε να χαρείτε στο κανάλι της χορωδίας στο Youtube».