Ε.Σ.Α.Ε. : Αγωνία για τα ορφανά φάρμακα των 500.000 σπανίων ασθενών
Το 50% των ασθενών είναι παιδιά, εκ των οποίων το 35% δεν φτάνει τα πέντε έτη ζωής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Σπανίων Ασθενών Ελλάδος
Ανησυχία για την πρόσβαση στα ορφανά φάρμακα για τους 500.000 σπάνιους Έλληνες ασθενείς, εκφράζει η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος
Την προστασία της πρώιμης πρόσβασης των αρφανών φαρμάκων στην χώρα μας ζητά η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.) μετά την προαναγγελία περιορισμών στη διαδικασία εισαγωγής ορφανών φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας.
Η Ε.Σ.Α.Ε. εξέδωσε ανακοίνωση, αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη για αυστηροποίηση των διαδικασιών πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες που εισάγονται για τους Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ, επισημαίνοντας ότι έχει διατυπώσει την πάγια θέση της για την ανάγκη κάλυψης των αναγκών των σπάνιων ασθενών σε ζωτικής σημασίας θεραπείες, κρίσιμες για την επιβίωσή τους, σε ένα βιώσιμο σύστημα Υγείας.
«Ωστόσο, θέλουμε να τονίσουμε ότι ο αυτονόητος έλεγχος των διαδικασιών εισαγωγής φαρμάκων μέσω του ΙΦΕΤ θα πρέπει να διατηρήσει την πρώιμη πρόσβαση σε θεραπείες που έχουν λάβει υπό όρους έγκρισης από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ΗΠΑ) και τον EMA (Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων), ώστε να ικανοποιούνται οι ακάλυπτες ανάγκες των Ελλήνων ασθενών, εκ των οποίων 500.000 ζουν με σπάνιες παθήσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος υπογραμμίζει ότι «τα προγράμματα πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που έχουν λάβει «έγκριση υπό όρους» αποτελούν ένα κρίσιμο εργαλείο για την εξασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών το οποίο πρέπει να διατηρηθεί χωρίς προσκόμματα».
«Η ανακοίνωση της διακοπής χορήγησης στην Ελλάδα του Relyvrio (πρώιμης θεραπείας με άδεια επείγουσας πρόωρης χρήσης από τον FDA για τους ασθενείς με Πλάγια Μυατροφική Σκλήρυνση – ALS), παρόλο που αποτελεί ένα μεμονωμένο παράδειγμα, δεν πρέπει να παρεμποδίσει την εισαγωγή φαρμάκων για τους Έλληνες ασθενείς, ειδικά για αυτούς με σπάνιες νόσους».
Υπάρχουν σαφώς περισσότερες περιπτώσεις όπου φάρμακα με «υπό όρους έγκριση» που διατίθενται αρχικά μέσω προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης κατέληξαν σε επιτυχημένη πλήρη έγκριση από τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς, προσφέροντας νωρίς τεράστια οφέλη στους ασθενείς.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Ε.Σ.Α.Ε. «η ευθύνη για την αποδοτική λειτουργία των προγραμμάτων πρώιμης πρόσβασης ανήκει σε όλους μας, και απαιτεί συνεργασία και διαφάνεια».
Η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.), εκπροσωπώντας τα δικαιώματα των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας, ώστε να συνεισφέρει με την πολύχρονη και συμπυκνωμένη εμπειρία της σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο με στόχο τη βελτιστοποίηση και την εξασφάλιση της έγκαιρης και ισότιμης πρόσβασης στις θεραπείες, σε ένα βιώσιμο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
” Οι σπάνιες παθήσεις έχουν υψηλή θνησιμότητα”
Μετά την προαναγγελία από τον υπουργό Υγείας της πρώτης εφαρμογής περιοριστικών μέτρων στην εισαγωγή φαρμάκων από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Ερευνών και Τεχνολογίας (Ι.Φ.Ε.Τ.), μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Προέγκρισης, (Σ.Η.Π.) καταγγέλλοντας σπατάλη από την εισαγωγή πολύ ακριβών φαρμάκων, η ΕΣΑΕ εκφράζει την ανησυχία της για στους χειρισμούς της διαδικασίας πρόσβασης στα ορφανά φάρμακα, και παραθέτει τα εξής συγκλονιστικά στοιχεία:
Το 50% των ασθενών είναι παιδιά, το 30% δεν φτάνει τα πέντε έτη ζωής, ενώ το 35% των βρεφικών θανάτων οφείλονται στις σπάνιες παθήσεις, ενώ οι σπάνιοι ασθενείς αντιπροσωπεύουν συνολικά το 3,5- 5.9% του πληθυσμού στην Ελλάδα.
Οι σπάνιες παθήσεις, στην πλειοψηφία τους, είναι πολύπλοκες, χρόνιες και εκφυλιστικές νόσοι με υψηλή θνησιμότητα και αυξημένη νοσηρότητα. Συχνά προκαλούν χρόνια αναπηρία, χαμηλή ποιότητα ζωής για τον ασθενή, αυξημένη ψυχολογική, οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση για την οικογένειά του, καθώς και αυξημένες δημόσιες δαπάνες για το Σύστημα Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Προστασίας.
Η Ε.Σ.Α.Ε. εξέφρασε το αίτημα να συμμετέχει στις προγραμματισμένες συναντήσεις στο Υπουργείο Υγείας μαζί με το ΙΦΕΤ, τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υγειονομικής Ασφάλισης (ΕΟΠΥΥ), και στις σχετικές επιτροπές, «ώστε να εκπροσωπήσει τα δικαιώματα των ασθενών στις επόμενες αποφάσεις που αφορούν τις εισαγωγές αυτών των φαρμάκων».
Η δημιουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών και η εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Σπάνιες Παθήσεις, που ζητά η Ένωση Σπανίων Ασθενών Ελλάδος (Ε.Σ.Α.Ε.) και οι 500.000 ασθενείς που ζουν με Σπάνιες Ασθένειες στην Ελλάδα, είναι μονόδρομος για την ολιστική διαχείριση και αντιμετώπιση των Σπανίων Νοσημάτων, αλλά και για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.